Абсент – ефект, как се пие, какъв вкус има

Абсент

Абсент – какво представлява?

Абсентът е ликьор или спиртна напитка с аромат на анасон, която се прави чрез накисване на билката пелин в етилов алкохол. Той има характерен синьо-зелен бистър цвят, поради съдържанието си на хлорофил. Ако се добави вода, цветът на ликьора се променя в мътно бял. Наименованието абсент идва от френски език и означава ,,пелин‘‘, среща се и с името,,Зелената фея‘‘

История и любопитни факти

Абсентът е бил любима напитка на парижката бохема, включително и на Ван Гог. Бил е много популярен във Франция през 19-ти век, като известността му е продължила дълго време, преди да бъде забранен за употреба. В началото на 20-ти век напитката е забранена за консумация в САЩ и Европа, тъй като се смята, че пиенето й води до халюцинации и предизвиква лудост. През 2007 година употребата на абсента е отново разрешена, понеже няма реални данни за вредното му влияние.

Как се пие абсент?

В днешно време може да се срещнат много вариации на напитката, но перно е оригиналният вид абсент. Има много горчив вкус и може да бъде от 40 до 70 градуса. Традиционно се сервира с кубче захар и вода. Захарта се слага върху малка лъжица с решетка, а ликьорът се налива отгоре, заедно със студената вода, докато се получи желаното разреждане. Захарта спомага за отстраняването на горчивия вкус и променя цвета на питието на млечнобял.

В България цената на една бутилка абсент е около 40 лева, а градусът на напитката варира, като обикновено е около 70 градуса. Има вариант да си направите абсент и в домашни условия – трябва само да приготвите настойка от пелин, копър и анасон, като след това я оставите на хладно и тъмно място.

Рецепти за коктейли с абсент

Съставки:

20 мл. абсент
20 мл. бренди
1 капка Orange-Bitter
Лед

Приготвяне:

Всички съставки се смесват заедно с леда в кана. Напитката се прецежда в чаша за коктейл.

Съставки:

30 мл. абсент
30 мл. минерална вода
1 с.л. захарен сироп
Лед

Приготвяне:

Всички компоненти се поставят в шейкър и се разбиват добре. Сместа се прецежда в чаша за коктейл.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top