Архангеловден 2023: кога е, какви традиции се спазват и какви поверия има

Архангел Михаил

Кога се празнува Архангеловден 2023 година?

Всяка година Архангеловден се празнува на 8 ноември. В съботата преди Архангеловден е Архангелова задушница.

Народното име на празника е Рангеловден, защото се отдава почит на Свети Рангел. Свети Рангел и Архангел Михаил са два преплетени образа, които същевременно имат и разликите, които е един от множеството примери как обикновените хора изповядват православно християнство, но тяхното православно християнство се различава от това на православната църква.

Какви поверия има за Архангеловден?

Докато според православната църква сред всички ангели Архангел Михаил е най-силният, в народните вярвания Свети Рангел имал петима братя и всеки от тях получил нещо при подялбата си на света. На Свети Рангел се паднал светът на отвъдното, на мъртвите, и това станало причина да го нарекат „душевадец”. Момъкът Рангел използвал голям нож или остра сабя, за да извади душата при смъртта на човека. Това го правело особено жесток в представите на хората, но пък от друга страна го смятали и за справедлив.

Отношението си към умиращия Свети Рангел изразявал по различен начин. Ако човекът умирал с усмивка, то значело, че Свети Рангел му е подал ябълка, а мъчителната смърт означавала, че умиращият е получил за пиене горчива чаша.

След смъртта Свети Рангел трябвало да отнесе душата при Свети Петър. Там, на небето, двамата вземали везни и претегляли всички дела на починалия. Ако добрите били повече, душата на умрелия отивала в Рая, а в противен случай била обречена на вечно страдание в Ада.

На какво се дължи тази почит към покровителя на мъртвите?

За нас, съвременните хора, изглежда най-малкото странно да има празник на мъртвите, на смъртта, какъвто е Архангеловден. Но нашите предци вярвали, че отдавайки почит на Свети Рангел или по-късно на Архангел Михаил, ще получат милост от него и той ще направи сбогуването им с живота по-леко.

Затова и съботата преди Архангеловден е една от трите големи задушници през годината – Архангеловата. Близките на починалите поливат с малко червено вино гробовете, раздават си един на друг жито и запалват  свещ за по-светъл път на душата.

Какви традиции се спазват на Архангеловден?

Както на всеки голям празник, и на този ден жените не трябва да шият, плетат или перат. Семейството се събира около трапезата да почете покровителя на мъртвите.

На трапезата задължително трябва да има сготвено в гювеч месо от овца, шиле или птица. Слагат се и плодове, задължително фасул, жито, червено вино и обреден хляб.

Обредната пита се нарича Боговица или още Рангелово блюдо. Напомня на питите, правени за погребение или за помен. Хлябът  се разчупва над главата на най-стария мъж в дома. Той поръсва с вино хляба с думите: „Вси светци, Свети Никола и Свети Архангел, почитаме ви и сечем колач, помагайте ни да се роди жито до тавана!”

Подава се жито на всеки на трапезата и когато той го вземе, трябва да изрече: „Колкото зърна, толкова купи и здраве!”

На някои места жителите на селото си правят обща трапеза. Каквато и да бъде трапезата обаче, свещеникът трябва да я освети, след което според обичая му дават  кожата на жертвеното  животно.

След Архангеловден следват т.нар. Вълчи празници, от спазването на които зависи дали ще бъда избегнати злините.

Тъй като се счита, че Свети Архангел Михаил предвожда ангелите, архангелите и цялото небесно войнство, по важност Архангеловден е втори след Димитровден.

Въпреки че представите на народа за Свети Рангел и на църквата за Свети Архангел Михаил почти се припокриват, Архангел Михаил е по-скоро пазител на душите и защитник от Дявола. Затова и често е изобразяван на иконите как държи копие и тъпче Дявола.

Кой празнува имен ден на Архангеловден?

На Архангеловден имен ден всяка година именици са:
мъже с имена: Ангел, Архангел, Гавраил, Гаврил, Емил, Емилиян, Миладин, Милан, Милен, Мильо, Михаел, Михаил, Михо, Огнян, Пламен, Радко, Радослав, Радостин, Райко, Райчо, Рангел, Рафаил, Руси, Руслан, Серафим
жени с имена: Ангелина, Ангелинка, Емилия, Емилияна, Лина, Мила, Милана, Милена, Михаела, Михаила, Огняна, Пламена, Рада, Радка, Радостина, Райна, Рая, Руска

Публикацията е отбелязана с етикети:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top