Бягството на евреите от Египет

Бягството на евреите от Египет

Изход, Exodus, Извеждането на евреите от Египет е важно събитие в еврейската история, което разказва историята на бягството на израилтяните от робството в древен Египет. Според еврейската Библия Изходът започва, когато Моисей, еврейски водач, е призован от Бог да изведе израилтяните от робство и към свобода.

Историята разказва, че израилтяните са живели в Египет от поколения и са станали поробени от управляващия фараон. Моисей е избран от Бог да се изправи срещу фараона и да поиска той да освободи израилтяните от робство. Когато фараонът отказва, Бог изпраща десет бедствия върху Египет, за да демонстрира силата си, всяко по-опустошително от предишното. Те включват превръщане на река Нил в кръв, причиняване на чума от жаби и извеждане на рояк скакалци.

Накрая, след десетата и най-опустошителна чума, при която първородните във всяко египетско семейство биват убити, фараонът отстъпва и позволява на израилтяните да напуснат Египет. Но скоро той променя решението си и преследва израилтяните с армията си. Израелтяните успяват да прекосят Червено море с Божията помощ и преследващата ги египетска армия е удавена в морето.

След бягството си от Египет израилтяните се скитат в пустинята в продължение на четиридесет години, преди в крайна сметка да стигнат до Обетованата земя. Изходът се празнува от евреите всяка година по време на празника Пасха, който отбелязва освобождението на израилтяните от робство в Египет.

Публикацията е отбелязана с етикети:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top