Кога е Видовден през 2023 година?

Видовден

Видовден е на 28 юни всяка година.

В някои източници посочват, че Видовден се отбелязва на 15 юни – това е датата по стар стил (по юлиански календар), която отговаря на 28 юни по нов стил.

Какъв празник е Видовден?

Народният празник Видовден не е особено популярен в България. В Брезник се организира всяка година на 28 юни Граовски фолклорен събор „Видовден“. В българските народни поверия се приема, че празникът е свързан с градушките. Хората не трябва да работят, за да не разгневят светците-патрони на празника, които да изпратят градушки.

Може би Видовден е привнесен от Сърбия, където е много голям празник. Видовден идва от името на Свети Вит – мъченик от 4 век след Христа, който е отбелязван от църквата на 15 юни. На същата дата през 1389 година става най-голямата битка по това време между християнските армии на почитания сръбски цар Лазар и турците, в която никой не побеждава. Голяма част от армиите загиват, включително самия цар Лазар, както и султанът, предвождащ османците.

Ще дойде Видовден – значение?

Ще дойде Видовден означава, че ще дойде момент за разплата, за възмездие.

Публикацията е отбелязана с етикети: ,

2 коментара за “Кога е Видовден през 2023 година?”

  1. На тази статия, както и в Уикипедия има някаква грешка въ посочване на датите. Стария стил – Светоотеческия календар е винаги 14 дни след новият календар. Няма как да е по рано.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top