Да четем ли на детето, преди да стане на 2 години?

четене-на-бебета
Ползата от четенето е фундаментална и децата трябва да заобичват книгите от малки. Тук основната роля е на семейството.

Кога да започнем с четенето?

Най-краткият отговор на този въпрос е: колкото се може по-рано. Някои родители смятат, че когато детето им навърши 2 години, тогава то започва да разбира смисъла на прочетеното.

Повечето световните изследвания обаче показват, че още от раждането си детето има нужда от четене.

Какво да четем?

Ако не сте сигурни какви книжки да изберете съобразно възрастта на вашето дете, ето какво съветват специалистите:Четене за деца между 0 – 6 месеца

На тази възраст всяка книжка е подходяща, защото е важно самото четене. Сгушено във вас, детето ще чува гласа ви и по-късно ще свързва четенето с приятни емоции. Може да му прочетете любима приказка от детството си. Всеки от семейството може да почете на бебето, най-добре по-голямо братче или сестриче, на което е нужно временно да се откъсне от компютъра или телевизора. Пък и книжката може да му стане интересна и да я прочете цялата.

Обикновено около 30 – 40 ден бебето започва да фокусира предметите, така че може да изберете книжка със силно контрастни изображения. Може да четете приказки, докато храните бебето. Хем ще ви е интересно, хем бебето ще се нахрани пълноценно.

Подходящи са приказките на Ханс Кристиян Андерсен, “Приключенията на Алиса в Страната на чудесата, разказани за най-малките от самия автор” и „20 приказки от Ориента”, но може да бъдат и книги за по-големи деца – „Пет приказки” от Валери Петров, „Мили бате!…: Писма на един дакел” от Станка Пенчева и др. Докато то будува, може да опитате със стихчета в рими и залъгалки – например книжката „Какво прави вятърът, когато не духа?” от Петя Александрова ще му хареса заради кратките стихчета с мелодичен изказ.

Четене за деца между 6 месеца – 1 година

Сега вече бебето е по-голямо и по-любопитно. Докосва книжката, картинките го привличат. Ето защо можете да подберете книжки с много шарени изображения, но и с по-дебели корици, за да се разгръщат лесно.

Подходящи са и тези, които шумолят, както и гумените книги за баня.

Непременно му купете и книжки, издаващи звуци.

На порасналото ви бебе ще се харесат и книжките с прозорчета, които крият много изненади.

Ще го впечатлят и книгите с дрънкалка или с дръжка на изд. „Фют”, „Златното пате” и „СофтПрес”. Те са със съобразени за възрастта форма и размери, а и стиховете в тях са чудесни.

Все пак се насочете към книжки с по-малко текст, който може да се прочете за 5 мин.


Четене за деца между 1 – 2 години

На тази възраст детето вече трудно се задържа на едно място и не е лесно вниманието му да бъде привлечено. Но сега то се нуждае още повече от книжки – да ги разлиства, да показва картинки, а след това и свиква да слуша, като му се чете.

Добре е да подберете книжки с твърди корици и цветни изображения, но и вече с повече текст. Много подходящи са книжките на изд.”Фют” от поредицата „Хайде с мен!”.

Детето със сигурност ще си избере любима книжка за лека нощ. Може да му четете и класически приказки, и по-съвременни четива. Такива са например историите за костенурчето Франклин или за котарака Фадълс.

Дали ще четем на малкото дете винаги преди сън, докато го храним или през друго време, важното е да чува гласа ни.

Как с четенето на глас помагаме на детето си?

– Общуваме с него и създаваме здрава връзка.

– Учим детето да слуша и да запомня. Така по-лесно ще проговори, защото ще знае повече думи, а и по-рано ще се научи да чете.

– Нашият глас му действа успокояващо.

– Детето свързва общуването с книжката с нещо приятно и забавно.

Да четете на детето си още от много малко, това означава да му подарите нещо много важно – връзката с книгата и родния език, вашето безценно общуване и обич.

Автор: Ренета Стоянова

Публикацията е отбелязана с етикети: , , ,

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top