9 май – Ден на Европа

Ден на Европа

Кога се празнува Ден на Европа?

Денят на Европа се отбелязва на 9 май в държавите членки на Европейския съюз и е един от символите на съюза.

През 1985 година на Среща на върха в Милано Европейската общност, която е предшественик на Европейския съюз, приема датата 9 май, както и знамето със син фон и 12 звезди като символи на европейското обединение. 

Защо отбелязваме Деня на Европа на 9 май?

9 май е предложена за отбелязване на Деня на Европа защото през 1950 година френският министър на външните работи Робер Шуман прочита декларация, с която призова европейските държави да се обединят в усилията си за налагане на траен мир и икономически подем на континента. 

Идеята за икономическо сътрудничество води до подписването на договор за създаването на първото европейско обединение – Европейската общност за въглища и стомана през април 1951 година. 

Поради тази причина 9 май е известен още и като “Денят на Шуман”.

Денят на Европа не трябва да се бърка с честванията за края на Втората световна война, които от западно-европейските държави се отбелязват на 8 май и на 9 май в Русия (на различни дати поради часовата разлика при обявяването на края на войната).

Как се отбелязва Денят на Европа?

На 9 май се провеждат различни информационни кампании, образователни и културни мероприятия, които имат за цел укрепването на европейската идентичност на гражданите на държавите в Европейския съюз. 

Денят се отбелязва и в държавите-членки, както и в някои съседни на Европейския съюз държави като Украйна, Молдова и Турция. 

Публикацията е отбелязана с етикети: , ,

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top