Световен ден на земята 2024 година. Разлика с другите празници, какво се прави, история

Ден на земята

Международният ден на земята се отбелязва всяка година на 22 април.

Целта е да привлече вниманието на хората към замърсяването на природата и да популяризира екологичния начин на живот. Организират се всякакъв тип инициативи от природозащитните организации, държавните екологични институции и хора, които ценят природата – публикации в медиите, изложби, представления, семинари, походи и други.

Как е възникнал международния ден на земята?

  • Международният ден на земята НЕ е възникнал в България през 1930 година, както може да се прочете на много места. По това време един от министрите ни наистина се е опитал да създаде такъв празник на земята, но се е имало предвид не „Earth“ – Земя като планетата Земя, тоест цялата ни екосистема, а „Land“ – земя като земеделска земя. Празникът се е празнувал веднъж на 14 декември 1930 година, след което е било коментирано на международно ниво да се провежда на 21 март – денят на пролетното равноденствие, но нещата са останали по-скоро на думи.
  • Денят на земята е възникнал в САЩ през 1970 година и първоначално е отбелязван само там и в Канада. В началото на 90-те празникът става международен, а ние (България) се включваме в отбелязването му през 1993 година.
  • Към настоящия момент се счита за най-популярния нерелигиозен празник в света.

Каква е разликата между денят на земята и часът на земята, който се отбелязва през последната събота на март (31 март 2024 година)?

Двете събития не са свързани, освен в екологичната си насоченост. Часът на земята е инициатива на международната неправителствена организация WWF (Световен фонд за дивата природа), която се състои в това да изгасим осветлението в дома си за 1 час от 20:30 часа до 21:30 часа в последната събота на март. Впрочем малко по-късно след това – в 3 часа през нощта в неделя, местим стрелките на часовника 1 час напред, за да минем в лятно часово време.

Екологичните празници са морално самоовластяване

Моралното самоовластяване (moral licensing) е начин на мислене, при който вършим неправилни нещата, но въпреки това продължаваме да се смятаме за добър човек, защото смятаме, че сме свършили повече правилни неща и едното компенсира другото.

Така някой, който гаси лампите си за един час и поради това се чувства, че е съвестен, използва найлонова торбичка, за да постави бананите си в нея, сякаш природата не им е измислила перфектна опаковка, има поне 50 чифта обувки, които ще му стигнат за няколко живота и кара кола с ненужно огромен двигател…

Публикацията е отбелязана с етикети: ,

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top