Ден на майката през 2024 година

Ден на майката

Кога се празнува Ден на майката?

Ден на майката може да се празнува на три различни дати – българите го празнуваме най-вече на 8 март като ден на жената, но също така и на 25 март – Благовещение. Най-много страни в света го празнуват във втората неделя на май – през 2024 година – 12 май, а през 2025 година – 18 май.

Възникване на празника Ден на майката

Вероятно още преди да сме почнали да ходим на два крака и да си служим с оръдия на труда, майката е била на почит. В древна Гърция се покланяли на майката на всички богове – Гея. Римляните почитали Кибела, келтите – богиня Бриджит. С имена като Ма, Бендида, Купсела, Мамузена и други била наричана богинята майка от траките.

Ден на майката в различни страни

Смята се, че Ден на майката започват да празнуват първо в Англия през 17 век, като става много популярен празник през 30-те години на миналия век и се празнува в четвъртата неделя на Великденските пости. През 2024 година това е 10 март. Британските семейства организират големи пиршества. Основно ястие на трапезата е „майчината торта”, която децата правят за родителите си.

Към днешна дата най-много страни го празнуват през втората неделя на май: Италия, Германия, Дания, САЩ, Австралия, Латвия, Куба и др.

Има страни, които го празнуват през февруари – Норвегия, март – Грузия, август – Тайланд, ноември – Русия и др.

Денят на майката се празнува и на 8 март. За първи път е отбелязан като Международен ден на жената през 1909 година. Той бързо става популярен и в Европа. В социалистическите страни започва да се празнува и като Ден на майката, включително и в България. От 1944 година до днес остава един от най-обичаните светски празници.

На 25 март – Благовещение, е денят на майката според църковния календар. На този ден Дева Мария научава от Архангел Гавраил благата вест, че й предстои да роди Син Божи. Българите наричат деня и „Благовец”. Много майки почитат празника,  защото смятат, че Света Богородица ги закриля.

Кога се пада Ден на майката през следващите години:

Ден на майката в Англия през 2024 година – 10 март;
Ден на майката в Англия през 2025 година – 30 март;
Ден на майката в Англия през 2026 година – 15 март;

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top