Ден на Св. Патрик 2024 година

Свети Патрик 2024

Кога е Свети Патрик през 2024 година?

Празникът Ден на Св. Патрик всяка година е на 17 март.

Къде се празнува Св. Патрик и какви традиции се изпълняват?

Свети Патрик е ирландски религиозен празник. Отбелязва се навлизането на християнството в Ирландия през 5 век. Свети Патрик като епископ е отишъл в Ирландия, за да покръства ирландците, които до тогава вярвали в езически богове.

Към момента празникът Св. Патрик е добил по-скоро светски и международен характер. Някои хора с този ден отбелязват ирландския си произход, а пък други използват момента, за да се напият с ирландска бира и уиски, облечени в зелено. На остров Ирландия живеят приблизително 7 милиона ирландци. Същевременно по света има над 80 милиона души от ирландски произход, повече от половината от които са в САЩ. Алкохолът и голямата ирландска диаспора правят празника на Свети Патрик изключително популярен.

Освен зеления цвят, символи на деня на Св.Патрик са трилистната детелина, както и леприконът с гърнето със злато. Свети Патрик е използвал трилистна детелина, за да обясни Светата Троица. Същевременно в днешно време много често вместо трилистна, във връзка с празника се използват илюстрации на четирилистна детелина, независимо че нямат никаква връзка със Свети Патрик, но пък са символ на късмет. Леприконът също няма връзка със Свети Патрик, освен че е главен приказен герой и своего рода символ на Ирландия.

Публикацията е отбелязана с етикети: ,

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top