Задушница 2021 година. Кога са трите задушници – месопустна, черешова и архангелова през 2021?

Задушница 2021

Следващата задушница в годината – Черешова задушница или Спасовска задушница през 2021 година е на 19 юни, събота.

Черешовата задушница е 7 седмици след Великден и в съботата преди празника Петдесетница.

В деня преди задушницата, както и в самия съботен ден опечалените трябва да отидат на гробищата да запалят свещи, да кажат молитва за опрощаване на душите на своите починали близки. Кади се с тамян и гробът се прелива с вино или вода.

Последната голяма задушница в годината – Архангелова задушница или Мъжка задушница през 2021 година е на 6 ноември, събота.

Архангелова задушница е в съботата преди Архангеловден на 8 ноември.

Първата задушница през 2022 година – Голяма задушница, също наричана и Месопустна е на 26 февруари 2022 година

Голяма задушница е в съботата срещу Месни Заговезни и една седмица преди началото на Великденските пости.  През 2021 година Голяма задушница беше на 6 март 2021 година.

Какво се раздава на задушница?

Основната съставка на поменът, който се раздава, е коливо – сладко варено жито. Жито защото в библията е казано за него, че „няма да оживее, ако не умре“. В далечното минало, наред с житото, се е раздавал хляб и вино. В съвремието подавката може да включва огромно разнообразие от различни храни – бонбони, сладки, соленки, кифлички, сандвичи, маслини, вафли, салам, кашкавал и т.н.

Раздавките се дават на другите хора на гробищата, както и на съседи, приятели на починалия и други хора, които да го поменат и които трябва да кажат „Бог да го прости!“.

Храна за покойния на гроба според църквата не се оставя, защото душата е нетленна и няма нужда от храна.

В кои други дни се поменуват починалите?

Помени се правят на 3-тия, 9-тия и 40-тия ден от смъртта, като най-значим е именно последния помен. След това на 3-ти, 6-ти, 9-ти и първата година, както и на всяка годишнина след това.

Починалите ближни се поменуват и споменават съботния ден.

Панахиди в църквата НЕ се правят през първата седмица на Великденските пости, една седмица преди и една седмица след Великден (от Лазаровден до Томина неделя), както и от 21 декември (Игнажден) до 7 януари (Ивановден).

Публикацията е отбелязана с етикети: ,

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top