Закон за велосипедисти: изисквания за каране на велосипед, носене на каска и жилетка

Закон-велосипедисти

Няма закон за велосипедистите, а актуалните правила за управлението на велосипед са уредени в Закон за движение по пътищата. Ето какви задължителни изисквания въвежда този закон за велосипедите, велосипедистите и придвижването с велосипед:

По отношение на велосипеда:

 • Задължително вашият велосипед трябва да има звънец. Той може да бъде механичен или електрически. Законът забранява да има други устройства за звукови сигнали на велосипеда. Сещам се например за тромба. Спорен е въпроса дали под устройство за звуков сигнал КАТ могат да възприемат и някоя bluetooth колонка или малко радио транзисторче, което ползват хората и да наложат глоба за носенето му.
 • Всички велосипеди трябва да са снабдени с фар. Не е необходимо фарът да свети през деня, но трябва да го има.
 • Механичните велосипеди трябва да разполагат с червен светлоотразител отзад и с бели или жълти светлоотразители на колетата. Може вместо червен светлоотразител да се постави и електрическа червена светлина.
 • Електрическите велосипеди трябва да разполагат задължително с електрическа червена светлина отзад.

По отношение на велосипедиста:

 • Настоящият закон за движение по пътищата не изисква носенето на каска от велосипедистите, освен ако става въпрос за електрическо колело, електрическа тротинетка или друго електрическо превозно средство и водачът е под 18 години.
 • Изисква се носене на светлоотразителна жилетка, ако управлявате извън границите на населеното място, по тъмно или при намалена видимост.

По отношение на придвижването с велосипед:

 • Забранено е да се навлиза в еднопосочни улици обратно на посоката на движението, забранено е да се минава на червен светофар, задължително трябва да се спазва максималната скорост и изобщо трябва се спазват всички правила за движения по пътищата и всички знаци.
 • Задължително велосипедистът трябва да се движи най-дясно на пътното платно.
 • Велосипедистът има право да се движи и по банкета на пътя, ако това е възможно, както и ако не пречи на останалите участници в движението. Някои се объркват по текста на закона като смятат, че колоездачите трябва да се движат само по банкета, но това не вярно. Ключовата дума е „може“, а не „трябва“.
 • Ако има велоалея, е забранено велосипедистът да се движи по платното.
 • Забранено е да се управлява велосипед по тротоарите, освен ако велосипедиста е под 12 годишна възраст. Законът казва „площи, предназначени само за пешеходци“, което включва градски и природни паркове, пешеходни централни части на много градове и други места.

Глоби за велосипедисти

Глоба в размер на 10 лева ще плати велосипедист, който не носи светлоотразителна жилетка извън населеното място.

Глоба в размер на 30 лева ще плати велосипедист, който кара колело, там където е забранено каране на колело, тоест тротоари и други площи, предназначени само за пешеходци, както и места, които са означени със знак, че е забранено придвижването на колоездачи, например бул. Цариградско шосе в София.

Глоба в размер на 30 лева ще плати велосипедист, ако наруши каквото и да е правило за движение по пътищата, което не попада в другите категории глоби.

Глоба в размер на 50 лева ще плати колоездач, чието колело няма задъжлителните фарове и светлоотразители.

Глоба в размер на 100 лева ще плати колоездач, ако мине на червено. Глобата е 50 лева, ако мине на червено, докато тика колелото, защото тогава е пешеходец.

Точните формулировки на Закон за движение по пътищата можете да откриете в сайта на lex.bg. Конкретно:

 • Правото на колоездачи да се движат по банкета е в чл.15.
 • Правилата и изискванията за велосипеди, велосипедисти и придвижването им е от чл.79 и следващите.
 • Глобите са в чл.183 и следващите.

Ако имате въпроси, питайте в коментарите. Ще се радвам да ви отговоря!

3 коментара за “Закон за велосипедисти: изисквания за каране на велосипед, носене на каска и жилетка”

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top