Закон за велосипедистите: изисквания за каране на велосипед, носене на каска и жилетка

Закон-велосипедисти

Няма закон за велосипедистите, а актуалните правила за управлението на велосипед са уредени в Закон за движение по пътищата. Ето какви задължителни изисквания въвежда този закон за велосипедите, велосипедистите и придвижването с велосипед:

Информацията в тази публикация с правилата за велосипедистите в България е актуална към 12 април 2024 година.
Последните корекции в Закона за движение по пътищата във връзка с движението с велосипед са от 7 юли 2020 година.

Какво казва законът по отношение на велосипеда:

 • Задължително вашият велосипед трябва да има звънец. Той може да бъде механичен или електрически. Законът забранява да има други устройства за звукови сигнали на велосипеда. Сещам се например за тромба. Спорен е въпросът дали под устройство за звуков сигнал КАТ могат да възприемат и някоя bluetooth колонка или малко радио транзисторче, което ползват хората и да наложат глоба за носенето му.
 • Всички велосипеди трябва да са снабдени с фар. Не е необходимо фарът да свети през деня, но трябва да го има.
 • Механичните велосипеди трябва да разполагат с червен светлоотразител отзад и с бели или жълти светлоотразители на колетата. Може вместо червен светлоотразител да се постави и електрическа червена светлина.
 • Електрическите велосипеди трябва да разполагат задължително с електрическа червена светлина отзад.

Какво казва законът по отношение на велосипедиста:

 • Настоящият закон за движение по пътищата не изисква носенето на каска от велосипедистите, освен ако става въпрос за електрическо колело, електрическа тротинетка или друго електрическо превозно средство и водачът е под 18 години.
 • Изисква се носене на светлоотразителна жилетка, ако управлявате извън границите на населеното място, по тъмно или при намалена видимост.

Какво казва законът по отношение на придвижването с велосипед:

 • Забранено е да се навлиза в еднопосочни улици обратно на посоката на движението, забранено е да се минава на червен светофар, задължително трябва да се спазва максималната скорост и изобщо трябва се спазват всички правила за движения по пътищата и всички знаци.
 • Задължително велосипедистът трябва да се движи най-дясно на пътното платно.
 • Велосипедистът има право да се движи и по банкета на пътя, ако това е възможно, както и ако не пречи на останалите участници в движението. Някои се объркват по текста на закона като смятат, че колоездачите трябва да се движат само по банкета, но това не вярно. Ключовата дума е „може“, а не „трябва“.
 • Ако има велоалея, е забранено велосипедистът да се движи по платното.
 • Забранено е да се управлява велосипед по тротоарите, освен ако велосипедиста е под 12 годишна възраст. Законът казва „площи, предназначени само за пешеходци“, което включва градски и природни паркове, пешеходни централни части на много градове и други места.

Глоби за велосипедисти

Глоба в размер на 10 лева ще плати велосипедист, който не носи светлоотразителна жилетка извън населеното място.

Глоба в размер на 30 лева ще плати велосипедист, който кара колело, там където е забранено каране на колело, тоест тротоари и други площи, предназначени само за пешеходци, както и места, които са означени със знак, че е забранено придвижването на колоездачи, например бул. Цариградско шосе в София.

Глоба в размер на 30 лева ще плати велосипедист, ако наруши каквото и да е правило за движение по пътищата, което не попада в другите категории глоби.

Глоба в размер на 50 лева ще плати колоездач, чието колело няма задъжлителните фарове и светлоотразители.

Глоба в размер на 100 лева ще плати колоездач, ако мине на червено. Глобата е 50 лева, ако мине на червено, докато тика колелото, защото тогава е пешеходец.

Точните формулировки на Закон за движение по пътищата можете да откриете в сайта на lex.bg. Конкретно:

 • Правото на колоездачи да се движат по банкета е в чл.15.
 • Правилата и изискванията за велосипеди, велосипедисти и придвижването им е от чл.79 и следващите.
 • Глобите са в чл.183 и следващите.

Ако имате въпроси, питайте в коментарите. Ще се радвам да ви отговоря!

10 коментара за “Закон за велосипедистите: изисквания за каране на велосипед, носене на каска и жилетка”

 1. Здравейте,
  Какво е правилото за предимство,когато велоалея пресича път? Конкретно-за какво се счита мястото на пресичане на пътя-това велоалея ли е,път ли е или пешеходна пътека? Как трябва да пресичат велосипедистите-нормално карайки или трябва да слязат и да бутат велосипеда?
  Благодаря предварително.

  1. Многознайко

   Здравейте,

   Не мога да съм сигурен, но считам, че велоалеята е път, тоест важат правилата за кръстовище, ако няма никаква регулация, с предимство е дясностоящия. Не считам, че трябва да се слиза от колелото при преминаване на такова кръстовище – доколкото си спомням, при идване от велоалеята на Цар Борис III и пресичането му, непосредствено преди Руски паметник, има пешеходна пътека, а непосредствено до нея е и велоалеята, като и двете са с предимство пред колите. Друг е въпроса, че ако се мине там на педал, рискът е доста голям.

   1. Здравейте, точно това търся като формулировка в закона и не е указано по никакъв начин. Трябва задължително да е упоменато в закона, че дори да не са длъжни да слизат от велосипеда, когато се движат по велоалея, която пресича пътно платно, трябва да има максимално допустима скорост или да не излизат рязко на пътното платно. В много от случаите шофьорите го отнасят, защото велосипедиста е „на педал“, както го казахте, но никъде в закона не е отразено. За тротинетките има указано да не излизат рязко на пътното платно, дори да се движат по велоалея, но не и за велосипедистите. Това е пропуск в закона, от който се възползват до голяма степен велосипедистите, разбира се.

    1. Ако по продължение на велоалеята на пътното платно имате дебела пунктирна линия, значи това е велосипедна пътека и там велосипедистите имат предимство през останалите МПС-та.

 2. Здравейте, когато велосипедист се движи в дясната част на платното и стигне до кръстовище, което е регулирано със светофар, как седи въпроса с предимството. По точно при включване на зелена светлина и движение на велосипедиста на право и автомобил който завива на дясно, кой е с предимство? И дали е по правилно велосипедиста да влезне от колелото и да пресече като пешеходец?

  1. МНогознайко

   Ако няма велоалея, тоест има една пътна лента, то колоездачът трябва да изчака колата пред него, която завива надясно, съответно колата след колоездача да го изчака да продължи напред. Объркването се получава, защото колоездачите изпреварват колоната автомобили и се позиционират паралелно на първия автомобил, което е нарушение, или пък автомобилът не зачита колоездача, който е застанал и изчаква, като се позиционира паралелно на него. Това паралелно движение е нарушение, въпреки че би било безумно колоездачите да изчакват на задръстване подредени като автомобили.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top