Значение на някои популярни думи

Значение на локдаун

Бинлик значение

Дамаджана – голям стъклен съд, обикновено плетен отвън, който използваме най-често за съхраняване на ракия.

Талиб значение

Талиб означава ученик на афганистански.

Махараджа значение

Махараджа е титлата „крал“ в Индия.

Локдаун Значение

Локдаун е английска дума, за която няма директен превод на български, като най-близките по смисъл думи са принудителна изолация, затваряне и блокада.

Тулуп Значение

Тулуп към днешна дата се използва основно в жаргонното му значение – едър, дебел, муден, глупав човек. В миналото е обозначавал определен тип кожуси.

Триаж Значение

Триаж произлиза от френски и буквално означава сортиране. В България се използва в медицината за означаване на процеса, при който пациентите се приоретизират според тежестта на състоянието им, за да се разпредели по-адекватно налични медицински ресурс.

Алегория Значение

Алегорията е чрез едно нещо да изразиш друго нещо. Може да се използва в литературата, в разговорната реч, в изобразителното изкуство, в киното и изобщо при всякакъв тип изкуство. Примери за алегории:

 • Книгата „Фермата на животните“, в която Джордж Оруел разказва за отношения между одухотворени животни в една ферма, но всъщност описва Руската революция.
 • Песента „Ден след ден“ на Подуене Блус Бенд, в която се пее:

  Храстът казал на дървото
  Слез и ниско залегни
  Виждаш, буря се задава
  Тук до мен и ти се наведи

  Алегоричното значение, което се предава в песента е, че някои хора се борят с живота, докато други удобно се снишават, за да не си създават проблеми.

Рецесия Значение

Рецесия буквално може да се преведе като спад. Ако се каже, че една държава влиза в рецесия, това означава, че цената, на произведеното от нея е намаляло спрямо предишен период.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top