Илинден 2023

Илинден

Илинден е голям летен празник. На 20 юли православната църква почита паметта на старозаветния пророк Илия, изобличител на езичеството. Християните тачат Свети Илия като предвестник на истинната вяра в Бога и го поставят наравно с Моисей, смятайки го за също толкова велик старозаветен мъж.

През 2023 година Илинден се пада в четвъртък.

Свети Илия според Стария завет и народните вярвания

В Стария завет се казва за пророк Илия, че е живял около 900 г. преди Христа. Според Божието писание баща му получил видение при раждането му. Мъже с внушителен вид го поздравили, а после повили бебето в пелени от огън и го накърмили с пламък.

Много смутен от видяното, бащата разказал всичко на Йерусалимските свещеници. Те го успокоили, че няма нищо страшно и че синът му ще живее в светлина и ще съди народа на Израил с огън и меч. Това означава и самото име Илия – „сила Господня”.

Свети Илия живял в години, когато управлявал израелският цар Ахав, заклет защитник на езическото идопоклонничество. Пророк Илия му се явил и го предупредил, че Бог ще го накаже за това с продължителна суша. Така и станало, сушата била убийствена и траяла 3 години и половина. Най-накрая Бог се смилил и казал на пророка да извести на народа за края й. Тогава Илия се понесъл с огнена колесница по небето, а всичко видял с очите си ученикът му Елисей. Това се случило близо до р. Йордан през 816 година преди Христа. Много от иконописците изобразяват точно този момент.

В народните вярвания Свети Илия се почита като повелител на всички небесни стихии като дъждове, градушки, светкавици и гръмотевици. Тази власт му била поверена от Бога, когато светът трябвало да се подели между светците.

Народът вярва, че гръмотевиците и светкавиците се получават тогава, когато светецът препуска по небето с огнената си колесница, в която са впрегнати четири или шест коня.

Според народните легенди гърменето на земята се получава и когато Свети Илия търкаля бъчви в небесата. Затова той е известен и с имена като „Гръмоломник”, „Гръмовник” и „Гръмоделец”.

Пророк Илия имал сестра, наричана от народа Света Богородица, Огнена Мария или Света Елена.

Старите поверия разказват за битките на светеца с триглави лами, огнени змейове, а също и с дявола. Небесните стихии се получавали точно след такива битки.

Ако пък Свети Илия се разсърдел, можел да заключи дъждовете в своята небесна пещера или да изсипе ледени зърна от ръкавите си.

Вярва се, че какъвто човек влезе първи в дома на Илинден, такава ще бъде цялата следваща година.

Народът смята, че на Илинден не трябва да се работи, за да не бъде ударен човекът с гръм.

За този ден има и страшно поверие – че морето взема жертва, затова на Илинден не трябва да се влиза в него. Това е защото времето се обръща и се появява мъртво вълнение.

Народни традиции на Илинден

20 юли – Илинден, съвпада с времето на жътва и вършитба в земеделския народен календар. Този летен празник е най-обичаният по това време на годината.

Свети Илия е покровител на кожухарите, самарджиите и фурнаджиите и на този ден те отбелязват своя еснафски празник.

На Илинден е прието възрастните да пеят песни и да разказват приказки за Свети Илия, който кара своята огнена колесница и моли Бога за хубаво време, за плодородие и благополучие.

Обичайна практика в много краища на България била да се правят молебени за дъжд. В деня преди самия празник в отделни райони се извършвало и обредно гонене на змей, който символизирал сушата.

В чест на светеца традиция на Илинден е да се прави курбан. Обикновено това е най-старият петел на стопаните, когото именували „баща”. Жените правят хляб за светеца, носещ името „колач” или „боговица”.

На много места се организират общоселски сборове, на които се извършва  жертвоприношение с теле, вол или бик. След освещаване на курбана се нарежда трапеза, на която трябва да има и погача. Трапезата се прави на могила, край някакво оброчище или параклис извън селото. Така светецът може да се омилостиви и да не праща на селяните градушки или наводнения.

Според много изследователи различните обреди и обичаи на Илинден са остатъци от езически култове към небесни богове като Перун, Зевс и Тангра.

На Илинден имен ден празнуват хората с имена Илия, Илиян, Илияна, Илиан, Илиана, Илка, Илко,  Божана, Божко и др.

Публикацията е отбелязана с етикети: , , ,

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top