Какво да правим, ако срещнем мечка? 

Мечка в гората

Mечките може да изглеждат пухкави и миловидни, но всъщност са могъщи хищници. Те могат сериозно да наранят и дори да убият предизвикалото ги животно или човек, като често реакцията им е трудно предвидима. Мечката по природа не е агресивна. Но като всяко друго животно, ако се почувства застрашена, може да нападне, за да защити себе си или малките си. Изправената поза на мечката, която гледа към вас, не изразява агресивност. Това е просто нейният израз на любопитство, така тя изследва обстановката, а след това обикновено е готова да избяга. Когато се чувства застрашена, понякога мечката се опитва да сплаши противника. Първо започва да бие с лапи земята или да кърши храсти и клони, а после може да се изправи на задни лапи, за да изглежда по-голяма и да замахва с предните. Това обикновено е съпроводено с пискливо сумтене или серия от дрезгави крясъци. Ако е много изплашена, тя надава оглушителен рев, показвайки всичките си зъби и щракайки с челюсти от време на време.

План за действие при среща с мечка

Ако срещнете мечка, вашите реакции са от решаващо значение за нейното поведение и вашата сигурност.

ТРИ ОСНОВНИ ПРАВИЛА: 

1. Запазете самообладание

2. Преценете ситуацията.

3. He бягайте.

Не забравяйте, че понякога мечката може да блъфира – да направи лъжлива атака, като се обърне и избяга в последния момент. Няма гарантирана рецепта за справяне с агресивна мечка, но спокойното поведение обикновено е най-ефективно. Също така, веднъж след като сте я видели, не приближавайте повече мечката. Това може да бъде фатално особено при майка с малките си. Тя винаги ще ги защитава. Дайте й възможност да се отдалечи, като й оставите място за бягство. 

Не бягайте – не можете да я надбягате. Мечката развива до 50 км/ч и може да бяга продължително време без да се измори. Като у всеки хищник преследването на движещ се обект й е генетично заложено и вашето бягството може да я провокира да ви преследва.

Следете поведението й. Ако мечката се приближава към вас, говорете тихо и монотонно, като отстъпвате бавно заднешком. Не правете резки движения. Ако се изправи на задни пали и души във въздуха, спрете и те и не мърдайте, като продължавате да й говорите тихо. Изправянето на задни лапи е признак на любопитство, а не на атака. Когато мечката не ви вижда повече, можете да се обърнете и отдалечите по-бързо.

Ако все пак ви нападне в някои случаи помага, ако се развикате и размахате ръце срещу нея. Това спира по-неопитните и неуверени мечки. При едрите опитни индивиди обаче, това може да предизвика обратна реакция. Ако носите раница, хвърлете я надалеч от вас, за да отвлечете вниманието на мечката. Ако е твърде близо и ви събори, легнете по корем или се свийте на кълбо, като пазите с ръце тила си и не мърдате.Обикновено липсата на реакция кара мечката до мисли, че опасността е елиминирана. Не мърдайте, докато животното не се отдалечи, защото ако долови отново звук от вас, може да се върне и да поднови атаката.

Ако ви подгони, качете се на някое по-високо дърво. Възрастните мечки рядко се катерят по дърветата, така че трябва само да изчакате да изгуби интерес и да си отиде.

Не използвайте оръжие за защита при атакуваща мечка освен в краен случай. Това може провокира много по-ожесточена атака от нейна страна, защото в резултат на стреса е възможно до не улучите или да я раните, с което ще я разярите още повече. Повечето случаи на нападение на мечка срещу човек в България са точно в резултат на използване на оръжие. 

Какво да правим, за да избегнем опасни срещи?

НЕ ОСТАВЯЙТЕ ОТПАДЪЦИ: След пикник винаги си събирайте отпадъците, особено хранителните, защото мечките виното търсят нещо за похапване. Някои от тях редовно посещават местата с органични отпадъци, защото това за тях е лесна храна. Ако наблизо има контейнер, затворете го плътно, за да не привлича мечките. Така ще сте сигурни, че никой след вас няма да пострада. 

ОГЛЕЖДАЙТЕ СЕ ЗА СЛЕДИ ОТ МЕЧКИ: Пресни дири, маркировки на дървета или изпражнения могат да ни подскажат, че мечката е наблизо. Огледайте добре, вижте накъде водят следите и се отдалечете от възможното място на среща.

НЕ ПРИБЛИЖАВАЙТЕ МЕЧКИТЕ: Ако забележите мечка от далечно разстояние, никога не я приближавайте. Това е особено важно, ако видите малко мече. Майката със сигурност е наблизо, а тя може да бъде много агресивна, ако сметне, че малките й са в опасност. Отстранете се от потенциалния й път, след като установите в коя посока се движи. 

МЕЧКИТЕ НЕ ОБИЧАТ ИЗНЕНАДИТЕ: Когато се движите в „мечи“ район срещата с менко в много вероятно, особено ако сте заобиколени с гъста растителност и се движите срещу вятъра. Така шансът да изненадате късогледия горски цар е доста голям, ако той е увлечен в ядене на дребни горски плодове. Затова вдигайте колкото може повече шум – пляскайте в ръце, говорете високо, дори пейте. Шумът трябва да е достатъчен, за да може мечката да ви чуе  от поне 30 метра. Ако се движите тихо, може изненадващо да се натъкнете на мечката скрито зад следващия храст.

НЕ ГИ ОСТАВЯЙТЕ БЕЗ ИЗХОД: Мечките не обичат да им се навлиза личното пространство, защото се чувстват като хванати в капан. Ако сте застанали на единствения им изход за бягство, е много вероятно те в уплахата си да минат през вас или да ви нападнат. Единственото спасение е да се отдръпнете и да се прикриете зад някой дънер или скала.

НЕ СЕ ПЛАШЕТЕ ОТ МЕЧКИТЕ! ВЪПРЕКИ СЪЩЕСТВУВАЩОТО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ, ТЕ РЯДКО НАПАДАТ ЧОВЕКА, ОСВЕН АКО НЕ СЕ ПОЧУВСТВАТ В ОПАСНОСТ, НО ДОРИ И ТОГАВА ФАТАЛНИЯТ ИЗХОД Е РЯДКОСТ.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top