Как да ядем плодове

Плодове

Плодовете не са десерт

Когато като деца за десерт искахме нещо сладко и по възможност шоколадово, сметаново и захаросано, възрастните често ни предлагаха вместо това ябълка, грозде или друг плод за десерт.  Оказва се, че ние сме били прави!  Е, всъщност и ние не сме били прави, но..  🙂

Изядени след основното хранене, плодовете нарушават нормалния храносмилателен процес.  Причината е съдържанието им на захари и това, че повечето от плодовете имат водно съдържание 85% до 95%. Така, погълнати след один обяд или вечеря навлизат в контакт с него, започват да ферментират и вкисват.

Плодовете са храни със супер сили

Плодовете безспорно имат огромна полза за здравето, защото са мощен източник на антиоксиданти, флавоноиди, витамини, минерали, каротеноиди, фибри и т.н. Те са лесно смилаеми, помагат за укрепване на имунната система, намаляват риска от инфаркт, консумацията им действа профилактично против рак и диабет.

Ябълките са мощен източник на фибри, които подпомагат храносмилането.

Динята е вкусна, сочна и съдържа само 30 калории за 100 грама плод.

Черешите съдействат за намаляването на възпалителните процеси в организма и понижаването на холестерола.

Бананите засищат, защото са източник на бавно разграждащи се въглехидрати. Съдържат също витамин а, калий, фибри.

Цитрусовите плодове са супер източник на Витамин C, който помага на тялото и понижава риска от сърдечносъдови, ракови, очни и други заболявания.

Правила за ядене на плодове

  • Хапвайте плодове около един час преди хранене или най-малко 2 часа след това. Нужни са около 20-30 минути, за да бъдат усвоени.
  • Плодовете, както и зеленчуците, са по-полезни за здравето в суров вид.
  • Когато има възможност, е по-добре плодовете да са традиционни за нашите географски ширини,  да са местно производство и да са характерни за сезона.
  • Внимателно измивайте плодовете, които консумирате.  Задължително белете всички ябълки, моркови, краставици и други, като това особено се отнася за тези, които взимате от щандовете на хипермаркетите.
  • Tрябва да се избягват комбинации от сладки и цитрусови плодове. Вариантът с (кисело) мляко и цитруси също не се оказва особено добър за стомаха.
  • Пиенето на изцеден сок от няколко плода не е препоръчително. Гликемичният товар много бързо навлиза в кръвта и повишава нивото на захарта в нея.
  • Диетолози твърдят, че е най-добре е да хрускате любимите си плодове сутрин – преди или за закуска, като преди това изпиете чаша топла вода за прочистване.

Публикацията е отбелязана с етикети: ,

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top