Китайски календар

Китайски календар

Китайският календар е лунно-слънчев календар, който се използва в Китай повече от 2000 години. За разлика от григорианския календар, който е широко използван в западния свят, китайският календар се основава на циклите на луната и слънцето.

Календарът е съставен от 12 лунни месеца, като всеки месец започва от деня на новолунието. Всеки лунен месец е дълъг 29,5 дни, така че лунната година е с дължина 354 дни. За да се поддържа календарът синхронизиран със слънчевата година, която е дълга приблизително 365,24 дни, на всеки 2-3 години се добавя високосен месец.

Всяка година в китайския календар се свързва с едно от 12-те зодиакални животни: плъх, вол, тигър, заек, дракон, змия, кон, коза, маймуна, петел, куче и прасе. Легендата разказва, че редът на животните в зодиака е определен от състезание, проведено от Нефритения император, за да реши кои животни ще бъдат включени в зодиака. Плъхът беше първият, който пристигна на финала, следван от бика, тигъра, заека, дракона, змията, коня, козата, маймуната, петела, кучето и прасето.

Освен със зодиакалните животни, всяка година в китайския календар се свързва и с един от петте елемента: дърво, огън, земя, метал и вода. Елементите имат циклична връзка помежду си, така че на всеки 60 години има пълен цикъл на зодиакалните животни и елементи.

В китайската култура календарът се използва за определяне на важни дати като фестивали, празници и благоприятни дни за сватби и други тържества. Например китайската Нова година, която бележи началото на лунната година, пада на второто новолуние след зимното слънцестоене и се празнува с набор от традиционни дейности и обичаи.

Публикацията е отбелязана с етикети:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top