Кога е Хелоуин през 2020 година?

Хелоуин 2019
Хелоуин 2020

Хелоуин през 2020 година, както и през всяка останала година се пада на 31 октомври.

Какво трябва да знам за Хелоуин?

Хелоуин като комерсиален празник влючва маскирането на 31 октомври, обикаляне на децата по съседите и събиране на сладки, наречено „Лакомство или пакост“ (Trick or Treat), тематични домашни, офисни и клубни партита.

Хелоуин като католически празник или Навечерието преди Вси светии е един от трите поредни дни в католицизма, в което време вярващият трябва да си спомни за всички починали християни, в това число светии, мъченици и обикновени души. Това е аналог на нашите православни задушници.

Корените на Хелоуин водят към келтски езически ритуали, припознат е от ранната католическа църква, получава значителен разцвет в САЩ през 20 век чрез многобройните ирлански и шотландски имигранти, а в последните 10-15 години се превръща в световен комерсиален празник, сравним със Св. Валентин и Коледа.

Хелоуин и другите празници

В католицизма на 31 октомри е Нощта преди Вси светии.
На 1 ноември е Денят на Вси светии.
На 2 ноември е Денят на Вси души.

Хелоуин (31 октомври) НЕ Е денят на Вси светии (1 ноември), както може да се срещне на места.

В България 1 ноември е Денят на Народните будители, като съществуват мнения, че Хелоуин засенчва нашия чисто български празник.

В православната църква също има Ден на Вси светии, казва се Неделя на всички светии и е обвързана с Великден – празнува се 57 дни след него или в неделята след Петдесетница. През 2020 година е на 14 юни 2020 година. Православната Неделя на всички светии не е ден посветен на мъртвите. Православните християни си спомнят за своите починали близки на задушниците.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *