Международен ден срещу хомофобията, бифобията и трансфобията през 2024 година

Хомофобия

Международен ден срещу хомофобията и трансфобията се отбелязва на 17 май всяка година.

Този ден се използва като възможност да се повиши осведомеността за дискриминацията и насилието, насочени към лесбийките, гейовете, бисексуалните, трансгендер и интерсекс (LGBTI) общности.

Международният ден срещу хомофобията и трансфобията е създаден през 1990 година, когато Световната здравна организация (СЗО) премахва хомосексуалността от класификацията си като психично заболяване. Това се счита за важна стъпка в признаването на правата на ЛГБТИ хората и в борбата с дискриминацията, основана на сексуалната ориентация и половата идентичност.

През годините Международният ден срещу хомофобията и трансфобията се превърна в глобално движение, което провокира отразяването на темите около ЛГБТИ правата в различни общества по света. На този ден се провеждат кампании, мероприятия и събития, насочени към образованието, насърчаването на толерантността и подкрепата на ЛГБТИ общностите.

Каква е разликата между хомофобия, бифобия и трансфобия?

Хомофобия е омразата към всички хора с нетрадиционна сексуална ориентация. Трансфобия и бифобия са частни случаи на хомофобията, които са омраза към бисексуални или към транссексуални. Налага се използването на различни термини, тъй като омраза към бисексуални и транссексуални може да има, както от хетеросексуални, така и от хомосексуални.

Публикацията е отбелязана с етикети:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top