Най-силните магнитни бури в историята

Магнитни бури

Ето някои от най-значимите магнитни бури, които са били документирани в последните 50 години:

  1. Септемврийската магнитна буря през 2017 г. – това е една от най-силните магнитни бури от последните години, която довежда до краткотрайно увеличение на радиацията на повърхността на Земята. Не успява да причини сериозни нарушения на електронните системи.
  2. Юлийската магнитна буря през 2012 г. – тази магнитна буря е една от най-големите от последните 50 години и предизвика сериозни нарушения на електронните системи. Нейните последици включват дефекти в GPS сигналите, прекъсвания в телекомуникационните мрежи и кратковременно прекъсване на електроенергийните мрежи в някои региони.
  3. Мартовата магнитна буря през 1989 г. причинява кратковременно спиране на електроенергийните мрежи в Канада. Това довежда до мащабно прекъсване на електричеството в някои области, като поразява повече от 6 милиона души за няколко часа.
  4. Юнийската магнитна буря през 1972 г. – предизвика сериозни нарушения в космическите полети и спътническите системи.

Най-голямата магнитна буря в историята изобщо е известна като като „Carrington Event“ и се случва на 1-2 септември 1859 г. Наречена е така, защото е наблюдавана и документирана от английския астроном Ричард Карингтън.

По време на тази магнитна буря на Слънцето се случват две мощни изригвания, които изхвърлят голямо количество заредени частици в пространството. Тези заредени частици достигнат Земята за около 18 часа и причиняват голямо геомагнитно сътресение.

Магнитната буря довежда до сериозни проблеми с телеграфните комуникации в цяла Европа и Северна Америка. Магнитният импулс причинява сериозно нарушаване на електрическите системи, а на някои места телеграфните кабели са запалени поради излишното електрическо напрежение.

Ако нещо подобно се случи днес, може да причини сериозни нарушения на електронните системи, включително сателитни, GPS, телекомуникационни и електроенергийни мрежи. Това може да доведе до сериозни икономически загуби и дори да предизвика рискове за човешкото здраве и безопасност.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top