Подновяване на шофьорска книжка – къде се прави, документи, такси

Подновяване на шофьорска книжка

Къде пускаме документи за подновяване на шофьорска книжка?

Документи за преиздаване на свидетелство на управление на МПС могат да се пуснат на две места – в районното полицейско управление по вашия постоянен адрес (например 6 РПУ в София, ако живеете в Манастирски ливади) или в КАТ пак по постоянен адрес (на ул. Лъчезар Стачев в Дианабад за софиянци). Хипотетично би трябвало да чакате по-малко в КАТ, отколкото в районните управления, защото в последните се подават документи и за лични карти и международни паспорти, докато в КАТ се подават документи само за шофьорска книжка.

Към момента (март 2022 година) не е възможно онлайн подаване на документи за подновяване на шофьорска книжка.

Какви документи са необходими за преиздаване на шофьорска книжка категория B?

За подновяване на шофьорска книжка ви е необходимо да носите медицинско, лична карта, старата шофьорска книжка и синия (златния) талон.

Медицинското всъщност е Удостоверение за здравословно състояние на водач/кандидат за придобиване на правоспособност на управление на МПС. За B категория то се вади при личния лекар – вероятно ще ви накара да отидете да си купите бланка за 15 стотинки от близката книжарница, така че може да си го купите и предварително. Цената за медицинското свидетелство е около 30 лева. (различните медицински практики сами си определят цената.)

Когато подавате документите на гишето ще ви помолят да попълните малко документи, затова си носете химикалка. Таксата можете да платите пак на същото гише с банкова карта.

Колко време се чака за подновяване на свидетелство на управление на МПС?

За подаването на документите и за получаването на подновената шофьорска книжка е въпрос на късмет колко ще чакате. В София в КАТ се наложи да чакам 2:30 часа, за да подам документите си. Самото подаване отне около 3-4 минути. Когато изтеглих билетче през мен имаше 51 чакащи, тоест грубо около 20 чакащи на час преминават през няколкото гишета в КАТ. Междувременно в 6-то РПУ имаше опашка пред сградата около 30 човека, тоест вероятно там щях да чакам повече.

Преиздаването на шофьорска книжка зависи от поръчката, която ще подадете. За нормална поръчка заплащате 25 лева и става за до 30 дни, за бърза поръчка плащате 50 лева и става за до 10 дни. От 2021 година има и експресна поръчка, която струва 75 лева. Цените се отнасят за лица до 58 години. По-възрастните плащат по-малко – 11 лева, а пък хората над 70 не плащат нищо.

6 коментара за “Подновяване на шофьорска книжка – къде се прави, документи, такси”

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top