Руска Коледа 2024

Руска Коледа

Руснаците празнуват Коледа на 7 януари

Руската Коледа е на 7 януари, тъй като Руската православна църква използва Юлианския календар. Това е по-късна дата спрямо почти всички други деноминации на православните църкви, в това число и Българската православна църква, които празнуваме Коледа на 25 декември.

В руската православна традиция Коледа се нарича „Рождество Христово“ или „Рождество Господне“.

Вечерта на Коледа, руснаците се събират около празнично украсена трапеза, наречена „Святая Вечеря“ или „Святая Сочельник“. Трапезата обикновено включва разнообразни ястия, като кутя (сладко жито), печива, риба, месо, салати и други традиционни ястия. Важен елемент на трапезата е „коледна звезда“ – свещ, поставена в средата на масата, символизираща звездата, която насочва тримата мъдреци към рождението на Исус Христос.

Празничният обяд започва със специална молитва, известна като „Благослови, Господи, пищата наша“, след което се раздават коледни поздрави и се споделят пожелания за щастие и благоденствие. Руснаците вярват, че през Коледа божествената благодат слиза в домовете им и затова е важно да се запази спокойна и щедра атмосфера.

Относно подаръците, руската традиция се различава от традициите на Запада. Вместо да получават подаръци на Коледа, руснаците обикновено раздават подаръци на Нова година, която е по-голямо и популярно празненство за тях. В същото време, някои семейства могат да се забавляват с разменяне на малки подаръци на Коледа.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top