Трябва ли да наказваме децата си?

Наказания на децаПсихолозите определят наказанието като един от основните методи на възпитание, който се прилага още от древността. Според него поведението на детето трябва да се направлява и контролира още от най-ранна детска възраст. Това се прави на първо място в семейството, после в училище, а след това държавата прилага наказанието като юридическа мярка при нарушаване на установени правила и закони.

”За” или „против” детското наказание?

Всеки от нас е бил наказван като малък – да стои в ъгъла, да не гледа телевизия или да не излиза известно време с приятели. Дори понякога са ни пошляпвали.

Сега най-тежкото наказание, особено за порасналите деца, е забраната за ползване на интернет например.


Наказанията са най-различни – от нападане с думи до по-сериозно шамарене – било за счупен предмет, било за неизпълнена задача или дори за слаба оценка.

Някои родители са твърдо „за” наказанията, като изцяло споделят мнението, че детето им няма да се научи на дисциплина, ако не бъде наказвано. Те са авторитарни и изискват безпрекословно подчинение от децата си.

Други родители са против наказанията изобщо, техният либерализъм стига дотам, че не предявяват спрямо децата си никакви изисквания.

Най-добре като родители да изберем балансирано поведение спрямо провиненията на децата си. Да не отминаваме с безразличие белите, които са сторили, но и да не прекаляваме с наказанията, защото в един момент детето ще свикне с тях и няма да постигнем нищо положително.

Има ли ефективни наказания?

С налагането на наказания ние показваме на детето, че е допуснало някаква грешка. Прекалим ли обаче с тях, то може да започне да се държи враждебно, дори агресивно.

Ако все пак сме решили поради някаква причина да наложим на детето си наказание, то преди това трябва да сме опитали други начини да му въздействаме. Нека наказанието бъде последна мярка.

Според специалистите детето започва да осъзнава, че е наказвано, от 18 до 24-месечна възраст.

Като „по-приемливи” наказания те определят:

– отвличане на вниманието при съвсем малко дете;

– дълго стоене на едно място, но не повече от 15 мин, при по-голямо дете;

– разговор за последствията от постъпката на детето, за да разбере то каква е всъщност вината му;


– лишаване от някакво удоволствие – сладки, филм, интернет и др., което обаче трябва да се прави внимателно и да не се прекалява.

Как да наказваме правилно?

Преди да наложим наказание на детето, трябва да помислим можем ли да му помогнем да се поправи, без да го наказваме.

Ако все пак решим да го накажем, то трябва да го направим разумно и правилно.

Ето някои съвети на психолози:

-Не наказвайте в момент, когато сте нервни и ядосани, колкото и трудно да е това. Ако детето е по-голямо, отложете разговора, и то, и вие ще имате време да помислите.

-Наказанието ви трябва да бъде справедливо и да отговаря на това колко голямо е провинението.

-Не забравяйте, че трябва да съобразите наказанието с възрастта на детето и че трябва самите вие да можете да го изтърпите. До година и половина няма да има ефект от никакво наказание, по-добре е да му отвлечете вниманието, ако върши нещо нередно.

-В никакъв случай недейте да избирате наказание, с което ще унижите детето си или ще го нараните физически.

-Преди да накажете, предупредете детето за последствията.

-Помислете за такова наказание, което да бъде свързано логически с простъпката на детето.

-Не налагайте наказание, свързано с лишаване от вода, храна, сън и др. нормални потребности.

-Ако сте наложили наказание, отменяйте го само в краен случай, т.е. проявете постоянство.

-Разберете се като родители с партньора си за кои действия да наказвате, така че да няма разминаване между вас.

-Мястото за наказание трябва да бъде подходящо – например при най-малките деца може да бъде стол или легло, но най-много 5 мин., а при по-големите е добре мястото да бъде скучно.

-Не е добре да говорите, докато тече наказанието – не викайте, не обяснявайте прекомерно, не натяквайте и не се извинявайте.

-Наказвайте детето, показвайки му обич и разбиране.
За да има полза от наказанието, прекарвайте повече време с детето си независимо колко е голямо. Ако е свикнало с вашето присъствие и грижа, то ще разбере мотивите ви за наказание.
А може би няма да ви се налага да наказвате, ако повече поощрявате детето си, без да се притеснявате, че непременно ще го разглезите.
И още нещо – не забравяйте старата максима, че децата не спазват толкова съветите на родителите си, колкото техния пример. Така че наказвайки ги, може би наказвате себе си.Автор: Ренета Стоянова

Публикацията е отбелязана с етикети:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top