Часови зони в Китай

Часови зони в Китай

Китай има една часова зона, известна като Китайско стандартно време (CST), което е с осем часа пред координираното универсално време (UTC+8). Това означава, че когато е 12:00 на обяд в Пекин, е 4:00 сутринта в Лондон (UTC+0) или 6:00 часа сутринта в София (UTC+2).

Китай не ползва лятно часово време и съответно не мести стрелките, както правим в България, тоест при астрономическо време сме на 6 часа зад тях, а през лятно часово време сме 5 часа зад тях.

Тази единна часова зона се използва от 1949 г., когато е създадена Китайската народна република. Решението за използване на единна часова зона е взето с цел насърчаване на единството и опростяване на комуникациите и транспорта в страната.

Това обаче означава, че слънцето изгрява и залязва по различно време в различните части на страната. Например в най-западната част на Китай, в провинция Синдзян, слънцето изгрява и залязва два часа по-късно, отколкото в източен Китай. Това може да доведе до объркване за пътуващите и също оказва определено влияние върху ежедневния живот на китайците.

Въпреки призивите Китай да приеме множество часови зони, правителството запазва използването на една часова зона в името на националното единство и последователност. Въпреки това, някои региони, като Синдзян и Тибет, са избрали неофициално да работят по собствено местно време, което може да бъде объркващо за пътници и външни лица.

Публикацията е отбелязана с етикети:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top