Черен петък 2023

Черен петък

Черен петък в САЩ през 2023 година е на 24 ноември

Черен петък е след Деня на Благодарността, който се празнува четвъртия четвъртък на ноември.

В България няма традиционна дата, на която да се отбелязва черен петък и всяка година магазините и търговците правят черен петък по свое усмотрение. Тенденцията в последните две години е промоциите да продължават по повече от един ден, в някои случаи и до месец – „черен месец“.

Какъв е генезиса на Черен петък?

Черният петък е търговски празник, който се отбелязва предимно в Съединените щати в деня след Деня на благодарността. Той бележи началото на коледния пазарен сезон и е един от най-натоварените дни за пазаруване в годината.

Смята се, че терминът „Черен петък“ произхожда от 60-те или 70-те години на миналия век, когато търговците на дребно започват да го използват за обозначаване на деня, в който финасовите им резултати надвишават червената зона на загубата или излизат „на черно“ за годината. Оттогава денят е известен със своите големи отстъпки, разпродажби и специални промоции.

Черният петък се превърна във важна част от календара на търговията на дребно и популярността му се разпространи извън Съединените щати в други страни по света. Празникът обаче е критикуван и за насърчаване на консуматорството и прекомерното харчене, както и за създаване на неистова среда за пазаруване, която може да доведе до опасения за безопасността и други проблеми. През последните години някои търговци на дребно избраха да затворят магазините си на Деня на благодарността и Черния петък, за да дадат свободно време на служителите си и да насърчат по-здравословен баланс между професионалния и личния живот.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top