Черешова задушница 2023 година. Кога е Черешова задушница?

Черешова задушница

Черешова задушница е на 3 юни 2023 година. Задушниците винаги са в събота.

Черешова задушница, наричана още Спасовска задушница е втората задушница в годината, след Месопустна задушница и преди Архангелова задушница.  Църквата я нарича задушница срещу Петдесетница.

Всяка година е на различна дата, винаги в края на май или през юни, като се определя според Великденските пости – Черешова задушница е в съботата преди празника Петдесетница, който пък е 50 дни след Великден.

Съвпада с узряването на черешите, които се използват и като част от подавката за поменуването им.

Какво се прави на Черешова задушница?

Черешова задушница е ден, на който да си спомним за нашите близки, които вече не са на този свят и да се помолим на Господ да ги прости.  В църквите на Черешова задушница се прави Литургия за упокой и Панахида за всички починали. 

Сутрин на черешова задушница се ходи на гробовете на близките, за да ги почетем. Палят се свещи, казва се молитва, оставят се цветя (четен брой), кади се с тамян.  Гробът се прелива с червено вино. Това означава да се излее вино по гроба във формата на кръст.  Правят се подавки за близките, съседите, както и други опечалени на гробищата. Подавката е пакет, в което задължителен елемент е свареното жито (символ на Възкресението на Христос). Допълнително е добре да има питка (хляб), а народната традиция е да се добавят и череши, тъй като те зреят по това време.  Подават се също и всякакви сладки, соленки, вафли и други храни.  При подаването се казва “За Бог да прости”, а получаващия трябва да отговори “Бог да прости”.

Кога се пада Черешова задушница през следващите няколко години

Черешова задушница 2024 г. – 22 юни
Черешова задушница 2025 г. – 7 юни
Черешова задушница 2026 г. – 30 май

Публикацията е отбелязана с етикети: ,

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top