Великден в Гърция през 2024

Великден Гърция

Кога се пада Великден в Гърция през 2024 година?

Великденските празници в Гърция съвпадат с тези в България и през 2024 година Великден е на 5 май. Гърците наричат Великден Πάσχα – Пасха. Почивни дни също са и петък (3 май) и понеделник (6 май).

Традиции по Великден в Гърция

Страстната седмица, известна още като „Мегали Евдомада“, е седмицата, водеща до Великден и се смята за най-свещената седмица в годината в Гърция. Започва с Цветница, когато хората носят палмови листа (в България носим върбови клонки), за да отбележат влизането на Исус в Йерусалим. Велики четвъртък и петък са белязани от тържествени църковни служби, а на Разпети петък вечерта има мрачна процесия на Епитафията, украсена носилка, носеща тялото на Христос.

Традиционната великденска трапеза е агне на шиш и обикновено се придружава от боядисани в червено яйца, които символизират възкресението на Христос. След великденската трапеза семействата често участват в традиционни танци и пеене.

В много части на Гърция, особено на остров Корфу, има и уникални великденски традиции като „хвърляне на грънци“ или „Ботидес“ на гръцки, когато хората хвърлят всякакви керамични предмети от прозорците си, символизиращи обновяването и пречистване на домакинството.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top