Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Кирил и Методий

Празникът на 24 май не се ли казваше по друг начин?

До 2020 година празникът се казваше Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, но парламентът смени името му в края на годината на Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

24 май почивен ден ли е?

24 май е един от официалните празници на България и поради това се обявява за почивен ден. През 2023 година е сряда.

Защо църквата чества Светите братя Кирил и Методий на 11 май, а не на 24 май?

През 1916 година България преминава от Юлиански на Грегориански календар. Хората са си легнали на 31 март и са се събудили на 14 април. Обаче Българската православна църква е казала, че те си остават на стария календар. Отивате на църквата, когато трябва да се чества Кирил и Методий. Вътре в църквата е 11 май, както винаги се е отбелязвал празника. Обаче навън същият този ден се води вече 24 май. Така години наред, когато се е пишела дата във връзка с църковни дела, е трябвало да се уточнява дали дата е написана по стар стил (разбирай календара на църквата) или по нов стил (разбирай календара на държавата.)

През 1968 година църквата също решава да мине на новия календар. Няма лошо. До този момент хората отивали да почетат Кирил и Методий на 24 май по гражданския календар (което било 11 май като влезеш в църквата). Обаче църковния календар „настига“ гражданския и 11 май в църквата става 11 май в гражданския календар, а 24 май в църквата става 24 май в гражданския календар. И ако искаш да отидеш да почетеш Кирил и Методий трябва да отидеш на 11 май.

Ама обикновените хора живеели по гражданския календар, а не по църковния и съответно били свикнали след 50 години празнуване да отбелязват Кирил и Методий на 24 май, а пък празникът вече добил и повече светски характер, отколкото църковен. Така гражданският празник на Кирил и Методий е на 24 май, а пък църковният е на 11 май.

Най-много за българите е сторил Климент Охридски

Кирил и Методий не са идвали в България. Дошли са техните ученици Климент Охридски, Наум и Ангеларий. Климент Охридски е създал кирилицата.

24 май е професионален празник на..

24 май е и ден на учителите, журналистите и учените.

Публикацията е отбелязана с етикети: , ,

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top