Кой има имен ден днес?

Имен ден днес

По-долу ще откриете списък с именните дни на всички популярни имена по месеци и дати. В месечните публикации „Кой има имен ден днес“ са добавени и именниците, които всяка година празнуват на различна дата във връзка с подвижните празници Тодоровден, Лазаровден, Цветница, Великден. За улеснение само те са добавени и в отделна публикация – Подвижни именни дни.

Кой кога празнува имен ден днес по месеци

Много именници празнуват имен ден на повече от една дата

Имайте предвид, че някой може да има имен ден днес, но също и на други дати. Така например Мартин и производните му имена могат да празнуват на цели четири дати: 1 март, 14 април, 14 август или 12 октомври.

Как се пише „именни дни“ или „имени дни“

Най-правилно е да се приеме, че и двете форми са правилни (дублетни), въпреки че това не е изрично заложено в правописните речници. Следва да се има предвид, че изписването „именни дни“ е значително по-популярно, отколкото „имени дни“, независимо че първото формално е „по-неправилно“.

Противоречието се състои в това, че имаме думите „именен“ и „имен“, които са взаимозаменяеми, като и двете са правилни. Реално обаче повечето свързани думи завършват на „-нен“, съответно и се пишат с двойно „н“ – поименен, именно. Същевременно „именик“ и „именник“ означават две различни неща – първото е празнуващ имен ден, а второто е списък с имена.

Как се празнуват именните дни в чужбина?

Традицията за празнуване на имен ден е въведена преимуществено от християнската църква, спазва се предимно от католиците и православните християни и е в процес на затихване.

В Гърция, Русия, България, Румъния може да се каже, че именият ден е много важен празник, почти равен на рождения ден. Все пак, българите сами виждаме, че с изключение на големите празници Ивановден, Йордановден, Тодоровден, Никулден, другите именни дни в последните години не се празнуват чак толкова. Кога за последно сте били канени на имен ден от Мартин, Виктор или Александър?

В страни като Хърватска и Чехия на именните дни се обръща все по-малко внимание, докато в Германия днес те на практика вече не се празнуват.

Публикацията е отбелязана с етикети: ,

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top