Томина Неделя през 2024 година

Томина Неделя

Томина Неделя през 2024 година се пада на 12 май 2024 година.

Томина неделя, с която завършва цикъла великденски пости и празници, е 7 дни след Великден. Седмицата се нарича „светла“, а също и „празна“, защото през нея се празнува възкресението на Исус Христос.

Какво се случило след като Христос възкръснал?

Исус Христос се появил пред учениците си, но сред тях не бил Тома. Когато те му казали, че Исус е възкръснал, Тома рекъл, че няма да повярва, докато не докосне дупките от гвоздеите на ръцете и не сложи ръка на раните на ребрата. Исус му се явил и го накарал сам да се убеди в истината.

Всъщност името на Свети Тома несправедливо се използва за нарицателното „Тома Неверни“, тъй като той е един от най-верните и жертвоготовни ученици на Исус Христос. След възнесението на Учителя, той е продължил да проповядва Божието слово в Индия, за което жертвал и живота си в мъченическа смърт.

Как се празнува по време на Светлата седмица (Томина Неделя)?

Томина Неделя е доста богата на народни традиции, а също на суеверия, някои от които гробовно зловещи, например да не шиете във вторник, защото ще овдовеете. През седмицата и най-вече в сряда се осъществявали, а на някои места и досега се осъществяват игри с брачен характер – Ладино хоро и Мара Лишанка.

Кога се пада Томина Неделя през следващите години?

Томина неделя през 2025 година се пада на 27 април 2025 година
Томина неделя през 2026 година се пада на 19 април 2026 година.

Публикацията е отбелязана с етикети: ,

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top