Сирни Заговезни 2025. Кога се иска Прошка през 2025?

Сирни Заговезни 2025

Сирни Заговезни през 2025 година се пада на 2-ри март 2025 година – неделя. Това е последният ден преди Великденските пости, които продължават 7 седмици и завършват с Великден.

Празникът е известен още и като Прошка, Поклади, Прощална неделя, Сирница, Масленица, Сиропустна неделя.

В седмицата преди Сирни Заговезни – от 24 февруари до 2 март 2025 година, не се яде месо, но могат да се ядат животински продукти – яйца, мляко, кашкавал, сирене и други. След Сирни Заговезни, по време на поста, се преустановяват всякакви животински продукти и се консумират само растителни храни.

Една седмица преди Сирни Заговезни е празникът Месни Заговезни – последният ден, в който вярващият християнин може да яде месо.

Как и кога се иска Прошка?

Прошка може да се иска през цялата седмица преди Сирни Заговезни, като в днешно време обичаят се изпълнява с най-близките на вечерята на Сирни Заговезни.

Прошка

Прошка искат по-младите от по-старите с целуване на ръка и думите „Прости“ или „Прощавай“, а отговорът е „Простено да ти е“.

Обичаи на Сирни Заговезни

Празникът е свързан с различни ритуали и традиции – куркерство, ората копата, оруглюване, оратници, хамкане.

Палят се много огньове и факли, за да се прогони зимата и злото. За съжаление често това се случва нерегламентирано, включително се палят и автомобилни гуми, причиняват се множество пожари…

Кога се пада в християнския календар Сирни Заговезни (Прошка) през следващите години?

Сирни Заговезни (Прошка) през 2026 година се пада на 22 февруари 2026 година.
Сирни Заговезни (Прошка) през 2027 година се пада на 14 март 2027 година.
Сирни Заговезни (Прошка) през 2028 година се пада на 27 февруари 2028 година.

Публикацията е отбелязана с етикети: , , , ,

23 коментара за “Сирни Заговезни 2025. Кога се иска Прошка през 2025?”

  1. Делка Манчева

    Къде е имало гуми в миналото, че в ТРАДИЦИЯТА се споменава палене на гуми? Не опорочавайте традициите и не ги смесвайте с безотговорността на някои наши съвременници.

    1. Мария Григорова

      Палят се гуми в циганските махли
      Четете внимателно. Журналиста е написал.“За #съжаление често това се случва нерегламентирано, включително се палят и автомобилни гуми, причиняват се множество пожари…“

    2. Ако прочетете текста внимателно ще видите , че е написано за съжаление се палят гуми и това не е хубаво!!!!Защо бързате да мърморите без да сте прочели?🤔🙄😒

    3. Спомен от моето детство: Гуми събирахме цяла година и на Заговезни пред всеки блок си мерихме огъня на кой е най- голям и после хвърляхме бутурници/ стрелички .Когато оганя намалее го прескачахме! НЕЗАБРАВИМО!!! от Сливен съм пропуснах да кажа !

      1. Здравей, Златинка!
        Само момчетата хвърляме запалени стрели и то в посока дома на избраницата си! Издялваме стрелите по подобие на игли, като в ушите им напъхваме царевична белина. От големия огън запалваме белината и стрялкаме. Провикваме се с пълен глас: ДЯДО „…..“, АКО НЕ МИ ДАДЕШ МОМАТА, ЩЕ ТИ ПОДПАЛЯ БРАДАТА!
        Дядото дори да не презумира, но останалите ергени да знаят, че тази мома вече е запазена и то за вечни времена! Няма връщане назад!

  2. Спомням си само огньовете и как ги прескачахме като деца ! Забавлявахме се много !

    1. Ако в твоя край не се е правило, незначи че измислено. Спомените са ми от детството и досега го прилагаме в моето семейство.

  3. Може и да са палили гуми нашенците някога, но сега това е недопустимо поведение! Дори в циганската махала това се счита за мангалска проява и го правят най-изпадналите и презряни от всички отрепки…

  4. Кой пък каза че ,,Прошката“ не е Български празник! напротив СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ И ПРОШКА е чист Български обичай който не го приема не е Българин и не вярва в обичайте си и вярата си

  5. Мариан Марков

    Ние в шуменско имахме казарми-складове на военните който са изгърмявали няколко пъти. На километри от тях имаше разхвърляни всякакви амуниций. Цяла година ходехме след тракторите който орът и събирахме парченца -месинг-пиринч. Продавахме го и със стотинките си купавях ореховка и ходех на кино. Други купуваха каквото си искат. Но през цялата година събирахме здрави патрони снаряди или други горими материали и на ПРОШКА кладяхме огньове в един овраг . Всяка махала отделен огън. И палехме. Веднага отивахме в крайните къщи и скрити очаквахме кой огън ще се вриви най-силно. И тогава идваха войниците от погребите .

  6. Марио Илиев

    Да,имаше в миналото палене на гуми…Правеше се тъй наречения „Оратник“,слагат се гуми,смрика и се реди на отрязано дълго дърво,обикновено топола.На коя махала е най-голям,висок оратника,тя печели…

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top