9 май – Ден на Победата

9 май ден на победата или на европа

Денят на Победата към момента е най-големия празник в Русия, с който се отбелязва победата над Нацистка Германия през Втората световна война.

Защо Западна Европа празнува Деня на Победата на 8 май, а не на 9 май?

Немските генерали подписват документите за капитулация на 8 май 1945 година късно вечерта и тъй като Московското време е два часа напред, то в Москва вече е 9 май 1945 година.

Как се е празнувал Денят на Победата в СССР и Русия през годините?

  • От 1946 до 1991 година – С военен парад с военна техника на Червения площад;
  • От 1992 до 1994 година – Военни паради не са се провеждали;
  • От 1995 до 2007 година – Военни паради без военна техника;
  • От 2007 до 2019 година – Военни паради с военна техника;
  • 2020 година – Заради коронавируса е имало само парад на самолети в Москва и други руски градове на 9 май, а традиционния военен парад с хора и техника се е провел на 24 юни;

От 2005 година руски организации въвеждат успешно Георгиевската лента като символ на Деня на Победата и днес тя стои на реверите на повечето хора, които показват съпричастност към празника.

От 2014 година се създава традицията Безсмъртен полк за манифестация на 9 май с портрети на близки, които са участвали във Втората Световна война.

В кои други държави се празнува Денят на победата на 9 май?

Извън Русия, Денят на Победата се празнува най-широко в Израел. Причината за това е, че има много евреи от руски произход.

9 май е празник и почивен ден в много от бившите социалистически републики – Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Казахстан, Киргистан, Молдова, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан.

Сърбия и Босна и Херцеговина също празнуват на 9 май.

В Румъния 9 май е официален празник, но като Ден на Освобождение от Османско Робство. И като се изключи това, положението в Румъния е сходно на това в България.

В България празнуваме неофициално както Деня на Европа на 9 май, така и Деня на победата на 9 май. Медиите често търсят противоречие между двата празника.

Подклажда ли се конфликт във връзка с Деня на Победата и Деня на Европа, понеже и двата са на 9 май

Разбира се, че се търси конфликт. Популярен източник като Wikipedia посочва пренебрежително, че в България Денят на победата на 9 май се празнувал от русофили, евроскептици и левичари.

В България, както и в ЕС, Денят на победата започва да се отбелязва на 8 май. Въпреки това, всяка година русофили, евроскептици и левичари в цялата страна продължават да празнуват на 9 май.

Wikipedia

В България има много руснаци, много българи от руски произход, много българи, завършили в Русия и едно цяло поколение, което е изучавало руски език. Много от тези хора имат роднини, които са участвали във Втората Световна война. Не е казано задължително тези хора да са евроскептици или левичари, нито пък че одобряват управлението на Русия, каквото то е в момента. Не може да се очаква от тях да обърнат изцяло гръб на Русия, като им се заяви „Или си с нас или си против нас“, защото Русия не е само Путин, олигархия намеса в избори, убийства и отравяния.

Какво друго се отбелязва на 9 май?

На 9 май се отбелязват още:

  • Денят на Европа в ЕС
  • Освобождение от турско робство в Румъния
  • Българската православна църква отбелязва Летен Никулден
  • Ден на учителя в САЩ

Публикацията е отбелязана с етикети:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top