Кога е Бабинден през 2025 година?

Бабинден

Бабинден се празнува всяка година на две дати – на 8 януари по нов стил и на 21 януари по стар стил.

Значително по-популярната дата за празнуване на Бабинден е 8 януари. На 21 януари пък е професионален празник на акушерките и гинеколозите и ден на родилната помощ в България, които обаче биват често поздравявани и на 8 януари. Ако се чудите на коя дата да поздравите, най-добре и на двете, а не пропускайте и на 5 май – Международен ден на акушерката.

История на Бабинден

В България почти до средата на 20 век бременните жени са били наричани „трудни“, а пък израждането на децата се е наричало „бабуване“ и е било извършвано от жена или жени от селото, които са усвоили умението от предишните поколения.

Антрополозите отнасят произхода на Бабинден към езическите ритуали на древните славяни, тоест празникът е по-стар дори от България като държава.

Традиции на Бабинден

Към днешна дата бабуването е далеч в миналото, а ритуалите и традициите, свързани с празника, се изпълняват единствено театрално като атракция в някои населени места. Все пак би било доста екстравагантно, ако днес младите майки в някой квартал да отидат да изкъпят ритуално баба акушерка в реката.

Освен къпането, което се е казвало влечугане, има още две традиции, които са се изпълнявали в миналото. Едната е бабата акушерка на селото да „изкъпва“ церемониално малките деца. Другата традиция е носенето на дарове и ястия на бабата, като се устройва празник в дома й от жените, на които е помагала за израждането на децата им.

Празникът започва и да се видоизменя като празник на бабите в смисъл на майките на майките, които на този ден получават поздравления от своите близки и приятели за внуците си.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top