Пълнолуние 2024: Календар, реално влияние и (малко) мистика

Кога е пълнолуние

Астролозите твърдят, че през времето на пълнолуние следва да се отдадем на духовни практики – йога, медитация, духовно и телесно пречистване, хранителен режим.

Пълнолуния през 2024 година

Пълнолуние януари: 25 януари от 19:54 часа*
Пълнолуние февруари: 24 февруари от 14:30 часа
Пълнолуние март: 25 март от 9:00 часа
Пълнолуние през април: 24 април от 02:48 часа
Пълнолуние през май: 23 май от 16:53 часа
Пълнолуние през юни: 22 юни от 04:07 часа
Пълнолуние през юли: 21 юли от 13:17 часа
Пълнолуние през август: 19 август от 21:25 часа
Пълнолуние през септември: 18 септември от 05:34 часа
Пълнолуние през октомври: 17 октомври от 14:26 часа
Пълнолуние през ноември: 15 ноември от 23:28 часа
Пълнолуние през декември: 15 декември от 11:01 часа

*- Часът е съгласно времето, което използваме в България – Източно европейско време, което е UTC+2 от октомври до март и UTC+3 от март до октомври

Какво влияние оказва пълнолунието?

  • Гравитационното поле на Луната предизвиква приливите и отливите на океаните и моретата. По време на пълнолуние слънцето е в позиция, в която неговото много по-малко гравитационно поле се добавя към гравитационното поле на луната и това прави приливите и отливите по-големи от обичайно. На английски терминът е „spring tides“, което обаче не идва от пролет, а английският глагол „скачам рязко“.
  • Не е еднозначно доказано и установено някакво силно влияние върху психиката и физиката върху хората, въпреки че терминът „лунатик“ произлиза от вярването, че пълнолунието активизира страданията на душевно болни хора. Приема се, че доколкото има някакво влияние, пълнолунието се отразява най-вече на хора, страдащи от биполярно разстройство.
  • По време на пълнолуние има повече светлина. Това се отразява на циркадния ритъм на хората. Количеството светлина изменя производството на хормони, което може да доведе до промени в качеството на съня.
  • Отново повечето светлина влияе и на животните. Опитните риболовци съобразяват излетите си с фазите на луната, предвид промените в приливите и отливите, както и в поведението на рибите. Така например дневен риболов след пълнолуние може да е по-малко успешен, тъй като рибите са били по-активни през светлата нощ и са се хранили тогава.

Прочетете тук Колко трае пълнолунието?

Публикацията е отбелязана с етикети: ,

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *