Детско столче за кола – какво да купим през 2021 година

Детско столче за кола

Отне ми около 2 дни разглеждане, за да мога да вникна достатъчно в пазара на детски столчета за кола и да мога да направя избор. Искам да ви спестя това време и затова обобщавам какво научих:

Защо всички не си купуват детски столчета категория 0-36 килограма?

Защото са решение с компромиси.

 • Информацията онлайн гласи, че се справят по-лошо на краш тестове;
 • Не открих такива модели от производителите с най-скъпи столчета и предполагаемо най-високи характеристики на продуктите си;
 • Струва ми се трудно такова столче да оцелее в приемлив вид в рамките на 12 години. Децата повръщат, напикават се, мажат..
 • Звучи ми малко вероятно един и същ стол да осигури високо ниво на комфорт, както на бебе, така и на дете на 12 години.
 • За деца над 15 килограма се продават и само подложки – нещо като възглавница, които струват 30 лева. Не знам дали е най-сигурното решение, но все пак го има като опция.

Основното разделение на столчетата е по килограми на детето. Има следните видове:

 • 0-10 кг. (Група 0) – Дават ги до приблизително 6 месеца;
 • 0-13 кг. (Група 0+) – До 18 месеца;
 • 0-18 кг. (Група 0/1) – До 4 години;
 • 0-25 кг. (Група 0/1/2) – До 7 години;
 • 0-36 кг. (Група 0/1/2/3) – До 12 години;
 • 9-18 кг. (Група 1) – От 15 месеца до 4 години;
 • 9-25 кг. (Група 2) – От 15 месеца до 7 години;
 • 9-36 кг. (Група 1/2/3) – От 15 месеца до 12 години;
 • 15-36 кг. (Група 2/3) – От 3 години до 12 години;
 • 22-36 кг (Група 3) – от 6 години до 12 години;

Какви са значимите разлики между детските столчета за кола?

 • Основната разлика вече я описах – различни групи според килограмите на детето;
 • Как се закрепят за колата? Вариантите са три: 1. С коланите на колата; 2. С коланите на колата + ISOFIX; 3. С ISOFIX + краче за пода;
 • Могат ли да се въртят, което създава удобство;

Някой столчета са гледат напред, други назад?

Добре е детето до 15 месечна възраст да се вози с гръб понеже костите му не са развити и това е статистически по-безопасна позиция при ПТП.

Всички столчета от групи 0 и 0+ са ориентирани само назад. Всички останали столчета, които включват група 0 и 0+, могат да се обръщат в две посоки.

Част от столчетата могат да се поставят или напред, или назад. Моделите с повече функции могат да се въртят на 360 градуса, което дава удобството да обърнеш седалката към себе си, докато слагаш и докато махаш детето.

Всички столчета, които са от група 1 нагоре гледат само напред.

Какво е това ISOFIX?

Система в по-новите коли – метални скоби в седалките между облегалките и мястото за сядане, с които детското столче се закрепя по-сигурно.

Дори столчето да има ISOFIX, ако няма краче за опора в пода, пак трябва да се използва колана на автомобила за да се пристегне по-добре. Доколкото видях от клипове, това понякога може да бъде много пипкаво.

Струва ми се, че най-чистото (и сигурно) решение е с ISOFIX и краче към пода.

Какво е това i-Size?

Част от по-скъпите и по-нови моделчета са сертифицирани с i-Size. Това е регулация на Европейския съюз, която поетапно въвежда няколко новости:

 • Столчетата се разделят в категории по височина на детето, а не по килограми;
 • Създават се условия и предпоставки деца под 15 месеца да НЕ се возят с лице по посока на движението;
 • Само ISOFIX седалки могат да бъдат i-Size;
 • Като цяло се създават предпоставки за по-стриктен контрол, по-висока сигурност и елиминиране на проблеми от несъответствия при монтажа на седалката;

Какви столчета гледахме?

Тръгнах с идеята за столче 0-36. Много ми харесаха моделите Graco Slimfit (449 лева) и Chicco Unica (449 лева). Видяхме Chicco Unica и на живо. Страхотно столче, много ни хареса и може би щяхме да го купим, ако не се колебаехме като цяло към 0-36.

Безкомпромисен вариант, обаче скъпичък, ми се стори Peg Perego Viaggio I-size (580 лева на -15% промоция), което е кошничка за новородено и после до 15 месеца – 40-83 см., 0-13 кг. със ISOFIX база и краче, а когато детето поотрасне се сменя със столче Viaggio FF105 (340 лева на -15% промоция), 83-105 см. и до 20 кг., което е после за детето до 4-5 години. Второто столче се ползва със същата база! Кошницата за бебето пък е с дръжка и може да се взема и да се слага върху основа на количка от същата марка.

Гледахме и българските столчета Chippolino Toledo и Kikkaboo Oddysey. Като цена са два пъти по-ниски от „premium“ марките. Chippolino е на плодивската фирма „Макс Европа“, които правят и велосипедите Sprint и Shochkblaze. Имам такъв велосипед и с удоволствие си го карам.

И от двете марки какво и до колко се произвежда в България и колко в Китай – не мога да кажа, както не мога да го кажа и за всички други марки. Споделям това, защото една продавачка го използва като довод да ни насочи към по-скъпите модели.

Гледах на живо само Kikkaboo Oddysey и много ми хареса. До него имаше двойно по-скъпо столче със същите параметри и не направих особена разлика в качеството. Намерих столчето за около 320 лева с отстъпка. Категория 0-18кг., 40-105 см., върти се на 360 градуса, има краче за допълнителна опора към ISOFIX. Точно това, което търсихме.

В кои магазини гледахме?

Гледах в сайтовете на Visvitalis, Hippolend и Rayatoys най-много. Също и в olx.bg намерих няколко изгодни оферти за нови столчета Britax Romer, които са от „премиум“ марките. Купихме от rayatoys, защото имаха добра отстъпка.

Хареса ми обслужването в Prima papa на Г.М.Димитров – там купихме количка с добра отстъпка и там също се продава тази комбинация от кошничка + седалка с обща база, които обаче са доста скъпи.

Какво детско столче купихме ние в крайна сметка?

Купихме Cybex Sirona S i-Size (0-18 кг), което към момента на покупката беше намалено с 20% до 690 лева. Колебаех се между него и още няколко столчета – най-вече Kikkaboo Oddysey, което е двойно по-евтино и аналогично като функции. Това, което ме спечели, е:

 • Хареса ми изработката, след като го огледах и опипах в магазина;
 • Хареса ми, че има пълна информация в сайта на производителя. Също и клипове в YouTube. Изтегленото упътване ми помогна още вкъщи да се ориентирам за функциите на столчето, дали е съвместимо с нашата кола и т.н.;
 • С този модел можеш лесно да откриеш информация за краш тестове с отлични резултати;
 • Суетата отново надвика финансовия прагматизъм 🙂

След вече повече от 6 месеца употреба имам следните впечатления. Въртенето на столчето е много удобно при слагането и махането на бебето. Самото столче обаче е супер тежко – нещо от типа на 14 килограма и неудобно за носене. Когато трябва да го махна от колата и да го прибера вкъщи се озорвам.

Бих ли взел столче втора употреба?

Според производителите, доставчиците и в много онлайн статии ще горите в 9-тия кръг на ада, ако вземете столче втора употреба. Първо, че не може да сте сигурни, че не е претърпяло катастрофа, което пък от своя страна означавало, че при следваща катастрофа може да се разпадне от нищото. Второ, че материалите (пластмасата) губела качествата си (якост) след определен период.

На мен и двете неща ми звучат малко пресилени и според мен при разумно подхождане столчето втора употреба е вариант.

ISOFIX седалката мърда наляво-надясно. Правилно ли съм я поставил?

Оказва се, че е нормално ISOFIX седалките да мърдат. Причината е, че ISOFIX захващането на колата е по-широко от това на седалката. (Вероятно за да се улесни производството и поставянето.) Също така тази подвижност отнема част от енергията при удар.

Статията е написана на 14 май 2020 година и последно обновена на 1 февруари 2021 година.

Пишете в коментарите вие какво купихте и как го избрахте?

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top