Кога е Благовещение през 2023 година?

Благовещение

Благовещение всяка година, в това число и през 2023, е на една и съща дата – 25 март.

Благовещение е един от най-светлите и вълнуващи християнски празници, който е носител на много поверия. Думата благовещение е олицетворение на много положителна енергия. Благата вест възвисява, одухотворява и вдъхновява.

На тази свята дата архангел Гавраил е посетил Дева Мария в Назарет и й е съобщил радостната вест, че тя ще зачене непорочна рожба от Божия дух и нейният син ще се превърне в Спасител на всички хора. Този празник е съпроводен с много надежди за спасение, за духовно провидение и възвисение на човешката душа и добродетел.

Народоното име на Благовещение е Благовец

Благовещение се празнува за първи път през седми век. Народното му наименование е Благовец. Според народните вярвания със съобщаването на тази блага вест за спасението на човечеството започват да се случват добри неща. Благовещение е празник, който е определян като „половин Великден“.

На този ден се извършва едно своеобразно природно пробуждане. Според народните вярвания кукувицата пристига, за да покаже, че зимата си отива, а топлината на лятото е все по-наблизо. Влечугите излизат от местата, където са прекарвали зимния период. Мечката приключва дългия си зимен сън.

Какво се прави на Благовещение / Благовец и как се празнува празника?

Съществува поверие, според което всяка рана зараства бързо на Благовещение. Поради тази причина и на малките момиченца им пробиват ушите на 25 март, за да носят обеци и да не им се образуват ранички.

Празникът е по време на Великденските пости, но въпреки че е забранено да се яде месо, на този ден хората правят богата трапеза с риба, обредна питка, лучник и др. Семейството се събира заедно на трапезата и отбелязва тази свята дата, на която Дева Мария научава, че ще зачене Иисус Христос. Този ден е изпълнен с добрина. Вярва се, че ако на 25 март се засади дърво, то ще порасне високо и стройно и ще дава много плод.

Благовец е използван и за гадаене от момите в миналото. Те са поставяли във ваза с вода лалета и ако до три дни тези цветя разцъфвали, това означавало, че е дошло време да се задомят. Ако обаче цветята си оставали в първоначалния си вид, с неразтворени венчелистчета, това било знак, че е рано за сватба.

На Благовещение е препоръчително да се стане рано, човек да е активен през деня и с благи мисли. Ако някой се успи, се счита, че няма да има късмет през годината. Желателно е в джоба си човек да има много монети, които да са символ на прогрес и берекет. Когато се чуе кукане на кукувица, трябва да се докосне монета. Това е също знак за финансов успех.

На 25 март хората, които отглеждат пчели, отварят кошерите и дават на пчелите шанса да летят свободно, на воля и да опрашват дърветата. По този начин дърветата се подготвят за създаването на свежи и вкусни плодове, а пчелите за създаване на вкусен и полезен мед.

За търсачите на злато и имане Благовещение също се счита за успешен ден. Вярва се, че на Благовец те ще открият заровени съкровища и бързо ще преодолеят периода на бедност и нищета.

На този ден е желателно цялото семейство заедно да отиде на църква и да бъде с нови дрехи. По този начин се привлича новата, позитивна енергия и човешката душа се възражда към добро.

Публикацията е отбелязана с етикети: ,

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top