Гергьовден 2023 и почивни дни във връзка с празника

Гергьовден

Гергьовден всяка година е на 6 май. През 2023 година се пада събота, поради това ще почиваме и на 8 май – понеделник.

Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия е официален празник, един от общо 11-те официални празника през годината.

Кой има имен ден на Гергьовден?

Георги и производните му имена, което го знаехте, но също така и Галя, Гергана, Гинка, Генчо, Ганчо, Гео, Гоце.

Баба ви е празнувала Гергьовден на 23 април

Църквата празнува Гергьовден на 23 април. Става 31 март 1916 година, приемаме Григорианския календар и на следващия ден се събуждаме в 14 април 1916 година. И Гергьовден отива на 6 май. Църквата обаче продължава да си действа по стария календар чак до 1968 година, когато решават, че и те ще сменят календара и всички празници се връщат на старите си дати. Да повторим:

  • До 1916 г. Гергьовден е на 23 април
  • От 1916 г. до 1968 г. Гергьовден е на 6 май
  • От 1968 г. Гергьовден се връща на 23 април

А пък ние празнуваме Гергьовден на 6 май?

Комунистите не обичат църквата и си измислят разни неща, с които да я изместят от живота на хората. Така например още през 1946 година измислят празника на овчаря и пастира, който е на 6 май и който трябва да замести Гергьовден.

Понеже през 1968 г. Гергьовден се преместил на 23 април, комунистите решили, че празникът трябва да се върне на 6 май, за да съвпада с тяхната измишльотина. И трябва да им се признае, го направили гениално. С помощта на човека, който бил отговорен за отпечатването на църковните календари, без одобрението на църквата, просто променили датата в книжките и ги отпечатали така – с датата 6 май. И така църквата и до ден днешен отбелязва Гергьовден на грешна дата.

Добре, че Гергьовден е на 6 май, така няма да се пада във Великденските пости!

Не е съвсем така. Великден може да се падне и на 8 май и така Гергьовден ще е се пада на Разпети петък. Това означава никакви агнета, никаква дроб сърма и изобщо дори и вода е забранено да се пие на този ден. Затова и съществува абсурдната легенда, че комунистите преместили празника от 23 април на 6 май, за да може всички да си хапват агнешко на празника, без да се притесняват от пости.

Публикацията е отбелязана с етикети: ,

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top