На 12 май се отбелязва Свети Герман Градушкар

Свети Герман

Кой е Свети Герман?

Герман е роден през 634 година в Константинопол, Византия.

През целия си живот се е посветил на Бога, автор е на ценни съчинения и църковни песни. Противник на иконоборството – течение, което започва във Византия в края на живота му и продължава цял век след това.

Когато е на 81 години, през 715 година Герман е ръкоположен като Цариградски патриарх и остава такъв до 730 година. Заменен е от патриарх Анастасий, който споделя иконоборските виждания на императора по това време.

Герман издъхва в манастир през 733 година на 99 години.

Обявен е за светец 50 години по-късно, като и до ден днешен се почита, както от Православната, така и от Католическата църква.

Как българите отбелязват Свети Герман Градушкар?

Свети Герман в представите на българите е бил свързан не толкова с реалното си житие, колкото с представата им, че той може да ги защити или пък да им навреди с градушки, както и да донесе дъжд. Спазвали са се заръки, които да не разгневят светията, например да не се работи полска работа и да не впрягат животните на този ден.

Съществувал е и доста интересен обичай Герман, с който светията се моли за дъжд. Изработвала се е фигура, която след това се е полагала в импровизиран ковчег и така положеният мъртвец се е отнасял със същинска траурна церемония до близката река, след което събралите се хора сядали на чергите и правили помен.

Кой има имен ден на 12 май?

На 12 май празнуват Герман, Геро, Гера и производните им имена.

Публикацията е отбелязана с етикети: , , ,

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top