Ден на благодарността в САЩ през 2023 година

Ден на благодарността

През 2023 година деня на благодарността се ще се празнува на 23 ноември.

Всяка година САЩ празнуват ден на благодарността в четвъртия четвъртък на месец ноември. Празникът се отбелязва и в Канада, но на втория понеделник на октомври.

Денят на благодарността има своите корени в празниците на реколтата, които се празнуваха в Европа през есента. Когато първите европейски заселници пристигат в Америка, те донасят със себе си традицията да благодарят за изобилна реколта. Смята се, че първият Ден на благодарността в Америка е бил отбелязан от поклонниците и индианците през 1621 година, въпреки че има известен дебат относно точната дата и място.

Днес Денят на благодарността е време семейството и приятелите да се съберат и да благодарят за благословиите в живота си. Празникът обикновено се отбелязва с голям празник, който включва печена пуйка, пълнеж, картофено пюре, сос, сос от червени боровинки и тиквен пай. Много семейства също гледат футболни игри, играят настолни игри или участват в други традиционни дейности.

В допълнение към културното си значение, Денят на благодарността се превърна и във важен търговски празник в САЩ, като търговците на дребно предлагат големи отстъпки и специални промоции на купувачите в деня след Деня на благодарността, който е известен като „Черен петък“.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top