Димитровден 2022 година

Кога се отбелязва Димитровден?

Всяка година Димитровден се отбелязва на 26 октомври.

Празникът е както народен, така и християнски. Почита се светецът Димитър Солунски, който е живял в Солун и бил на висок пост в римската империя. По това време изповядващите християнската религия били гонени и убивани, а Димитър Солунски открито изповядвал хритиянската вяра и защитавал християните. Поради което бил затворен и в последствие убит по заповед на императора Галерий. По стечение на обстоятелствата същият император 5 години след убийство провъзгласил християнството за една от законните религии в Римската империя. Интересен факт е, че император Галерий е починал в София и най-вероятно е погребан под днешната църква „Света София“.

Димитровден в народните поверия

  • Приема се, че Димитровден носи зимата, както Гергьовден носи лятото.
  • Димитровден е празник на градовете Айтос, Видин, Сливен и Радомир.
  • Димитровден е професионален празник на инженерите, ковачите, металурзите, техниците.
  • На Димитровден, също както на Игнажден, се изпълнява обичая Полазване, а именно се гадае за бъдещето според това, който първи ще ти влезе в дома на този ден.
  • Имен ден на Димитров ден празнуват мъже с имена: Димитър, Митко, Митьо, Димо, Драган, Драго, Даниел, Деян и жени с имена: Димитрина, Димитричка, Митка, Митка, Дима, Димка, Митра. Разберете кои други имена имат именни дни през октомври и през ноември.

Публикацията е отбелязана с етикети:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top