Еврейска нова година през 2023 година

Еврейска нова година

Тазгодишната еврейска нова година настъпва по залез на 15 септември 2023 година, а празникът продължава до нощта на 17 септември 2023.

  • Всяка година еврейската нова година е на различни дати през септември и октомври.
  • По еврейския календар настъпва 5784 година.
  • Името на този празник е Рош Хашана.
  • С еврейската нова година се отбелязва сътворението на света от Бог.

Традиции на Рош Хашана – Еврейска нова година

За евреите новата година на 31 декември се приема както ние българите приемаме празниците Свети Валентин и Хелоуин. Не малко евреи отбелязват 31 декември по един или друг начин, но пък други се противопоставят на празнуването му, защото еврейската нова година се празнува през есента.

Еврейската нова година дава началото на цикъл от 10 специални в еврейския календар дни, наречени Дните на страхопочитание/покаяние, които завършват в най-големия еврейски празник Йом Кипур – Денят на опрощаване на греховете. През тези дни се извършват различни ритуали, като например церемониално изхвърляне на греховете във река, море или друг воден басейн.

По време на еврейската нова година има празнични трапези със специални ястия, човек следва да се въздържа от творческа работа, от употреба на електрически машини, шофиране и други подобни дейности. Централно място заема многократното надуване на шофар по време на церемониите в синагогата. Шофар е животински рог. Също се палят и много свещници.

Кога се пада еврейската нова година през следващите години?

Еврейска нова година през 2024 година е от вечерта на 2 октомври 2024 година до нощта на 4 октомври 2024 година.
Еврейска нова година през 2025 година е от вечерта на 22 септември до нощта на 24 септември 2025 година.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top