Еньовден 2023 година – именници, обичаи, бране на билки

Еньовден

Еньовден през 2023 година, както и всяка друга година се празнува на 24 юни

Най-популярното поверие на Еньовден е, че тогава билките са най-лековити и затова трябва да се берат по изгрев слънце.

Именници и кой празнува имен ден на Еньовден?

На 24 юни 2023 имен ден празнуват
мъже с имена: Деан, Денис, Деян, Денислав, Денчо, Детелин, Диан, Дилян, Диян, Енчо, Еньо, Иван, Ивелин, Йоан, Йонко, Йончо, Калоян, Яне, Янко;
жени с имена: Биляна, Даяна, Деница, Дея, Диана, Диляна, Дияна, Ивана, Иванка, Ивет, Ина, Йоана, Невена, Роза, Яна, Янина, Яница;

Имен ден празнуват и всички хора с вариации на горните имена и производни на тях.

Откъде произлиза Еньовден?

Еньовден е древен народен празник, който освен в България, се празнува по един или друг начин от всички славянски народи.

Празникът е свързан с деня на лятното слънцестоене. Това е денят в годината, който е най-дълъг, а нощта най-кратка и през различните години се пада или на 20, или на 21 юни.

На Еньовден (24.06) Българската православна църква празнува Рождението на Свети Йоан Кръстител.

Други имена на Еньовден са Летен Ивановден, Яньовден, Драгийка и други.

Обичаи на Еньовден

Главната традиция на Еньовден е брането на билки – бере се най-често жълт кантарион, лайка, еньовче, иглика, маточина. Правят се венци и китки.

Много от поверията са свързани със здравето. Носи здраве да видиш изгрева на Еньовден, да се изкъпеш в нощта преди това, да измиеш лице и ръце с утрешната роса, която в този ден слънцето е направило лековита.

Младите хора палят огньове, които се прескачат за здраве.

Публикацията е отбелязана с етикети: , , , , , ,

5 коментара за “Еньовден 2023 година – именници, обичаи, бране на билки”

 1. Ще Ви Се

  Престанете с това тъпо „славянство“! Не можете ли да проумеете, че налагайки ни го руснаците целят едно – да ни обезличат като народ!
  Въведено в края на 15 век от хървати, с цел противопоставянве на засилващото се влияние на германците ие, преминава през словаците и поляците, а накрая се озовава в Русия. Първоначално руснаците го приемат враждебно, но после го издигат в ранг на висша държавна политика.
  На същият принцип налагат спрямо волжките българи, безличното и унизително – татари!
  Никой друг не е крал историята ни и не я е унищожавал така съзнателно, както го правят руснаците!

  1. Не търсете под вола теле.Отворете очите си за красотата,за да бъде денят Ви красив,отворете сърцето си за добротата,за да бъде светът,в който битувате, по-добър!Усмихнете се,бъдете щедър- Животът ще Ви възнагради!

 2. инка хари

  А вие госпожи с главите ли сте Еньов ден е праздника на живота. Има хиляди поверия за него. и много от лекарите които са приели билковото лечение признават че по една или друга причина билките на този ден са с по изострени действие. И друго когато векове наред хората са уверени във една истина кои сте вие че да съдите. който не разбира природата, и въздействието върху човека той е прост. Ако не живееш в мир с природата тя си отмъщава. но вашите плитки умове не разбират тази истина. На времето през средновековието и църквата не е приемала хората които са се занимавали с лечение иса ги унищожили като вещици и сега след толкова векове се завръща билколечението,а вие с вашите прости умове приемате химиятя като лекарство и се тровите всеки ден,а не можете да асимилирате че билколечението е много по ефикасно от всичко останало.
  Аз лично го изпробвах върху себе си.
  преди година и половина ми дадоха диагноза в Германия че имам рак на костите.моите кости се рушеха стрижаха се на прах, а в същото време ми израстваха шипове, да ви поясня шиповете са също костни израстици. Минах радиотерапия, минах лъчетерапия и ми предложиха химиотерапия ,но аз отказах. Реших да се лекувам сама.и успях. За най голямо удивление на докторите. има билки и билки.
  моятя бябя беше билкрка и тя ми разказваше за билките и дърветатаи тя беше моят първи учител по ботаника. Е аз същочетях много ине само за билките в България. Имах възможност да се запозная с фауната в Русия. Е направих си сама режим на храненето, изготвих си мои чайове и настоики, и използвах продукти на GREEN MASTER и войля сега сим в ремисия и продължавам да се самолекувам. вече за подсилване на имунната система. Ходя сама, йивея сама и след година пак ще съм на работа. Ааз сим на 56 години. Живея в Германия и немските доктори които са много по скептични от българските много искат да научат тайната на моето излекуване,но уви,за всеки човек е разлияен подход. Всеки сам може да намери своето лекарство. Да има много отровни билки и гъби, но в минимални количества примесени с други билки те са лекуващи. и наи главното те са организми които се възприемат от човешкия организъм много по лесно и дават ефект много по добре от химичните производни. да и друго забелязах че билките брани на Ехьов ден са по силни.
  А аз вярвам в Бог и Природата. Няма не лечеща се болест, има не вярващи в Природните истини тъпаци. Инка Хари.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top