Зимни гуми и летни гуми – кога се сменят? Какъв е закона? Трябват ли ни?

Защо се налага смяна на летни гуми със зимни гуми?

Накратко защото летните гуми са неконтролируеми на мокри настилки в студения сезон, а зимните гуми дават по-дълъг спирачен път и се амортизират по-бързо в топлия сезон.

При 6 градуса и сухо време зимните гуми и летните гуми дават едни и същи резултати при шофиране. При мокро време и същата температура по-добри са зимните гуми.

При пролетни и летни температури, зимните гуми започват да дават до 20% по-дълъг спирачен път и се амортизират по-бързо от летните, защото са по-меки.

При по-ниски от 6 градуса температури, летните гуми започват да дават много по-лоши резултати от зимните гуми, като при отрицателни температури и мокра настилка, спирачния път с летни гуми може да бъде два пъти и повече пъти по-дълъг, отколкото със зимни гуми.

Горната информация може да се приложи аналогично и по отношение на стабилност в завои, а в известна степен и при потегляне по наклон.

Кога се сменят летните гуми със зимни?

Накратко 1 ноември е добър ориентир, дори и до тогава да няма никакъв сняг и температурите да са все още високи.

Добре е да смените летните гуми със зимни, когато ще се налага да пътувате при температури под 6 градуса – гледайте минималната, а не максималната температура в прогнозата.

Много по-добре е да сложите зимните гуми прекалено рано, отколкото прекалено късно!

Сложете зимните гуми по-рано, ако пътувате нощем, защото тогава застудява, ако пътувате през проходите или на висока надморска височина.

Кога се сменят зимните гуми с летни?

Накратко 1 април е добър ориентир.

И отново – ако пътувате при температури по-ниски от 6 градуса, например нощем или през високи места, то оставете зимните гуми до по-късно.

Много по-добре е да смените зимните гуми прекалено късно, отколкото прекалено рано!

Задължителни ли са зимните гуми? Закон за зимните гуми

Накратко – към март 2019 година законът не ви задължава да поставяте зимни гуми. В медиите, в последните две години, се публикува заблуждаваща информация, може би с добра цел, че зимните гуми са задължителни от 15 ноември.

Уредбата на въпроса е в чл. 139, ал.1, т.4 от Закон за движение по пътищата и казва, че от 15 ноември до 1 март гумите трябва да имат достатъчно дълбок грайфер, а такъв имат и летните, и всесезонните гуми. Отговаряте на закона и когато карате летни гуми през зимата с грайфер 4 мм! Друг е въпроса, че подобно действие трябва да бъде тежко наказуемо.

Чл. 139. (1) Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат:

4. (нова – ДВ, бр. 101 от 2016 г., в сила от 21.01.2017 г.) с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.

Мога ли да използвам всесезонни гуми?

Всесезонните гуми не са решение за нашия климат и са компромис със сигурността. Те се ползват например в Канада и други страни с много студен климат през топлите месеци от годината, както и в страни, като Великобритания, където температурите са по-равномерни през цялата година.

При отрицателни температури и хлъзгава настилка, условно ако със зимни гуми спирачния път е 50 метра, с летни е 100 метра, а с всесезонни е 75 метра.

Мога ли да компенсирам летни/всесезонни гуми с това, че автомобилът ми е 4х4?

Не можете. Спирачния път е еднакво дълъг, независимо от задвижване на колелата. Вероятно бихте имали минимално предимство при потегляне по наклон.

Какво е това DOT и имат ли гумите срок на годност?

Гумите нямат срок на годност, но се приема, че след 6 години, дори и при малък или нулев пробег техните характеристики деградират до такава степен, че стават опасни.

При лоши условия – високи температури, излагане на слънце и т.н. качествата им се понижават значително по-бързо. Това се отнася и за летните, и за зимните гуми.

DOT е 4-цифрен код на гумата. Вторите две цифри показват годината на изработка, а първите две цифри – седмицата на изработка. Проверявайте DOT-а на гумите, които купувате и предпочайте „свежи“ гуми. Един комплект гуми може да изкара и 100 хил. км и да се наложи да го смените, не заради изтъркан грайфер, а заради годината на производство.

Как се разпознават летните гуми и зимните гуми?

Гумите имат съответните означения и пиктограми, изобразени на борда им, но най-лесният начин да се познае лятна от зимна гума е:

Грайферът на зимните гуми е с много по-фина текстура
Грайферът на летните гуми е с по-едра текстура.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *