Йерусалимски храм

Йерусалимски храм

Йерусалимският Храм е един от най-важните религиозни места в историята на християнството, иудаизма и исляма. Той е известен също като Храмът на Соломон или Храмът на Ерусалим.

Храмът е построен по времето на Израилския цар Соломон около 957 г. пр. Хр. Той е бил построен като свето място за почитане на Израилския Бог Яхве и за извършване на религиозни обреди и жертвоприношения.

Храмът е бил разрушен и възстановяван няколко пъти. Най-известното разрушение е било през 70 г. от Римската империя, когато генерал Тит разрушава храма след еврейското въстание. Това разрушение е било толкова голямо, че даже основите на храма са били разбити.

Християните вярват, че Иисус Христос е посетил Храма по времето на неговия живот и че е бил разгневен от търговците, които търгували в Храма. Той е изгонил търговците и техните животни от Храма, заявявайки, че Храмът е свето място, което не трябва да се използва за търговия.

Храмът е важен символ за евреите и е изображен на израелския дял на монетата на 10 шекела. Той е също толкова важен за мюсюлманите, тъй като се смята, че пророк Мохамед е направил своя мираж до Храма през 620 г. Мюсюлманите вярват, че Храмът е бил построен от Ибрахим и Исмаил и е бил използван като място за почитане на Аллах.

В наши дни в Йерусалим има два свети храма – единият е джамията Ал-Акса, а другият е Храмът на Гроба на Господа в Иерусалим, които са места на поклонение за мюсюлмани и християни.

Публикацията е отбелязана с етикети:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top