Кръстова гора – какво се оставя, местоположение

Кръстова гора

Кръстова гора – забележителности, чудеса, легенди, местоположение

Кръстова гора е местност в Родопите, която е известна с легендата за скрито на нейната територия парче от Христовия кръст.

Кръстова гора се намира на 210 км от София, около 3 часа път с кола през Автомагистрала “Тракия” и на 46 километра от Асеновград по криволичещ и тесен планински път. Когато пристигнете, на ваше разположение има голям паркинг и хотел-ресторант. От едната страна на паркинга се намира сгради на манастира „Света Троица“ по известен като „Кръстова гора“, а на другата страна е причината да бъдете тук – стълбище, което води към връх „Кръста“, което е обградено от двете си страни от 12 параклиса. На най-високата точка на Кръстов връх има издигнат метален кръст.

Най-много туристи и поклонници посещават Кръстова гора на Кръстовден – 14 септември.

Легендата и чудесата на Кръста. Какво се оставя на Кръстова гора?

Вярва се, че в местността Кръстова гора стават чудеса. Болни могат да бъдат излекувани, а бездетни – да заченат. Горе на кръста болният оставя свои дрехи, които после да облече. Вярва се, че ако преспи под открито небе, ще стане чудо и ще се излекува. По желание се носят дарове за кръста – олио, брашно, сол, зрял фасул, хавлиени кърпи и т.н. Носи се обреден хляб за освещаване. Налива се светена вода от чешмата на манастира (яазмо).

Много поклонници събират камъчета, на които има кръстче под някаква форма за здраве и за спомен.

Какви други забележителности да видим около Кръстова гора?

На 2.5 км от местността и няколко метра след село Белица се намира водопад Гюмберджията.

По основния път към и от Кръстова гора се намира Бачковския манастир.

По ирония другата голяма забележителност в района Белинташ се намира само на 5-6 километра по въздух и на над 70 километра или над 2 часа по планински път.

Публикацията е отбелязана с етикети: ,

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top