Кръстовден 2023 година. Любопитната история на Светия Кръст

Кръстовден

Кога е Кръстовден? Кога е Зимен Кръстовден?

Кръстовден всяка година е на 14 септември. Има и народен празник, който се казва Зимен Кръстовден, който е на 5 януари.

Кръстовден е деня, в който най-много вярващи отиват в Кръстова гора в Родопите, за да се помолят на издигнатия там чудодеен кръст,

Кръстът, на който е бил разпънат Исус Христос, се почита на още 3 дати освен Кръстовден:

  • Кръстопоклонна неделя – Третата неделя от началото на Великденските пости, която през 2024 година е на 7 април.
  • Разпети Петък – Денят, на който е бил разпънат Исус Христос. През 2024 година е на 4 май.
  • Изнасяне на Светия Кръст Господен – Всяка година на 1 август. Празникът поизлиза от Константинопол, където през средновековието изнасяли и показвали част от кръста на Исус Христос по улиците на града на тази дата.

Какво се отбелязва на Кръстовден. История на празника

Църквата нарича празника Въздвижение на Светия Кръст Господен. Въздвижение означава повдигане. На този ден парче от кръста е било изваждано от сребърната му кутия и показвано на множеството. След това хората са минавали и са го целували. Някои се опитвали и да отхапят от него и поради тази причина се наложило допълнителни служители да пазят това да не се случва. Тези церемонии се случвали през 4-ти век в църквата е Йерусалим, построена на мястото, където е бил разпънат Исус Христос.

Преди това скритият кръст, както и пещерата, където бил погребан и където по-късно възкръснал Христос, били търсени и съответно намерени от Елена, по поръчение на сина й – римския император Константин I Велики. Константин преди това приел християнството, спрял гоненията срещу християните и преместил столицата на Римската империя от Рим в Константинопол.

На мястото, където бил намерен кръста, била издигната църква, която днес е най-голямото светилище за християните. Нарича „Възкресение Христово“, а също и Църквата на Божи Гроб. Тя е била разрушавана няколко пъти, горяла е, пропадал е купола и всеки път е била възстановявана.

През 2020 година покрай пандемията от коронавирус е затворена за 2 месеца, което не се е случвало от 14 век насам.

Истински ли е кръста?

В църквата „Възкресение Христово“ се пазят няколко парчета от кръста, за които се твърди, че са истински. А иначе историята разказва, че кръстът е бил откраднат от персийците, които нападнали Йерусалим през 7 век, след това бил възвърнат, след това скрит през 11 век, когато Йерусалим бил нападнат от арабите. После пък парче от парчето било подарено на новежкия крал, от когото го откраднал сарацинския цар Саладин. Към днешна дата вероятно има стотици хиляди парчета и парченца, за които някой претендира, че са от светия кръст.

Публикацията е отбелязана с етикети: , , , ,

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top