Забранени дни за кръщене

Кръщене

За кръщене няма забранени дни

Светото кръщение е тайнство, което може да се случи във всеки един ден от годината и е голяма радост за цялата църква.

Какъв е смисъла на ритуала църковно кръщене?

Чрез Светото кръщене човек става член на църквата, той се ражда духовно, а греховете му до този момент се очистват. Църквата приема, че който не е кръстен, не може да се спаси и да влезе в Божието царство. Затова и родителите кръщават децата си много малки. Ако едно дете е болно и има риск за живота му, не е кръстено и няма отец наблизо, то може да бъде покръстено от всеки един християнин с думите „Кръщава се Божият раб (името на детето) в името на Отца, амин, и Сина, амин, и Светия Дух, амин.“.

Каква протича църковното кръщене?

Четат се молитви прови злите духове, след което кръщаваният се отказва от сатанана и прочита Символа на вярата – изложние, съставено от 12 члена, с което отговаряме на въпроса в какво вярваме. Когато кръщаваният е дете, в изричането на думите го замества кръстника му.

Следва освещаване на водата и потапянето на кръщавания в нея с думите „Кръщава се Божият раб (добавя се името на кръщавания) в името на Отца, амин, и Сина, амин, и Светия Дух, амин.“ Следва преобличане в бяла дреха и новопокръстения се подстригва и миропомазва.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top