Национален празник на Испания

Национален празник Испания

Националният празник на Испания, официално наречен Ден на Националното единство (Día de la Fiesta Nacional), се отбелязва на 12 октомври всеки година. Този ден е свързан с обратнато завладяване на Гранада през 1492 година, която означава края на дългата реконкиста на християните срещу мюсюлманите в Иберийския полуостров.

На 12 октомври, Испания отбелязва националния празник с множество културни и спортни събития, паради, военни демонстрации и публични прояви. Най-важната част от празника е традиционният парад в Мадрид, който включва представяне на военни единици и подвижни средства, демонстрация на военни пилоти и др.

В Испания, националният празник се отбелязва и като ден на Испанската храна (Dia de la Hispanidad), който отбелязва богатството и многообразието на испанската кухня и хранителни традиции.

Въпреки това, някои регионални общности в Испания не отбелязват този празник, тъй като се отнасят към него като към проява на централизирана власт от страна на централното правителство в Мадрид. Затова в тези региони предпочитат да отбелязват своите собствени национални празници.

Публикацията е отбелязана с етикети:

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top