Песах 2024. Кога е големият еврейски празник през 2024?

Песах

Еврейският празник Песах или Пасха се отбелязва от залез слънце на 22 април 2024 година и приключва в нощта на 30 април 2024 година.

Песах е един от най-важните празници в еврейския календар и отбелязва освобождението на израилтяните от робството в древен Египет. Празникът започва на 15-ия ден от еврейския месец Нисан, който обикновено се пада в края на март или началото на април и продължава осем дни.

Кога е Песах през следващите няколко години?

2025 година

Песах ще бъде от 12 до 20 април.

2026 година

Песах ще бъде от 1 до 9 април.

2027 година

Песах ще бъде от 21 до 29 април.

Еврейски Великден?

Думата Пасха се използва за означаването както на еврейския празник, така и на християнския празник Възкресение Христово (Великден). Това обърква някои хора, които приемат, че евреите също почитат възкресението на Исус Христос, което не е вярно, тъй като те не считат Хрисост за Бог. Също така изследователи твърдят, че Великден произлиза и е нагоден от Пасха.

Какви са обичаите на Песах?

Централното спазване на Песах е Седер, празнична трапеза, която се провежда през първите две нощи на празника (в Израел Седер се наблюдава само през първата вечер). По време на Седера участниците преразказват историята за Изхода от Египет, като използват специален текст, наречен Хагада, който съдържа песни, молитви и благословии.

Една от най-отличителните черти на Песах е забраната за ядене на хамец или хляб с квас. Това е така, защото се казва, че израилтяните са избягали от Египет толкова бързайки, че не са имали време да оставят хляба си да втаса, и затова са яли безквасен хляб или маца вместо това. В допълнение към избягването на хамец, много евреи също следват традицията да почистват домовете си старателно в подготовка за Песах, за да премахнат всякакви следи от хамец, които може да присъстват.

Публикацията е отбелязана с етикети: ,

1 коментар за “Песах 2024. Кога е големият еврейски празник през 2024?”

  1. Не е вярно това, че много бързо избягали от Египет, та не им се заквасил хляба. В Библията си пише, Бог пряко им е заповядал да не ядат квасно.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top