Петльовден – какво празнуваме на 2 февруари?

Петльовден

Петльовден е български народен празник на мъжката рожба, датиращ още от времето на турското робство. Основен ритуал на Петльовден е жертвоприношението на петел във всеки дом, в който има мъжка челяд. Коленето се случва на прага на къщата, а с кръвта се намазва прага, както и челата на малките момчета.

Кога е Петльовден всъщност?

Петльовден се празнува на 2 февруари. През 2023 година се пада в четвъртък.

Петльовден може да се празнува и на 20 януари. Наличието на две дати е от объркването, което е породила смяната на юлианския календар с григорианския през 1916 година в България.

Петльовден е свързан е с турския кръвен данък (девширме). Османците минавали по селата по това време през февруари и отнемали най-здравите и най-красивите деца на възраст 7-10 години на християните, които след това възпитавали по ислямски и превръщали във войници на империята – еничери.

Легендата разказва за жена, която отказала да даде детето си и предпочела да го заколи пред това да го даде на турците. Това, което направила обаче, било да заколи един петел и да опръска навсякъде с кръвта му, а детето си била скрила високо в планината. Турците били стъписани и повече не взимали кръвен данък от това село.

Други празници, освен Петльовден, на 2 февруари

На 2 февруари православната църква чества Сретение Господне – Посрещането на Господ или донасянето на 40 дневния младенец Христос в църквата в Йерусалим. Народът често нарича този ден Зимна Богородица и го свързва с ред поверия и традиции, които нямат нищо общо с християнския характер на празника, например, че не трябва да се работи, за да не се родят деца с физически недостатъци.

Широко известено е и че много хора смятат в духа на шегата този ден за празник на хората, работещи най-древната професия, както и на хората със нетрадиционна сексуална ориентация. Неизвестно е кога е възникнала такава представа, но се изказват предположения, че това е станало по време на комунизма и по някакъв начин е свързано нагласата на тогавашната власт да се стреми да отхвърля празниците, които не са свързани с нейната доктрина.

Публикацията е отбелязана с етикети: ,

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Scroll to Top