Празници през май 2024 година – църковни, народни и международни празници

Празници-май

5 май

Църковни празници: Възкресение Христово

Празникът е винаги в неделя и е подвижен. На този ден християните честват Възкресението Исус Христос. Той възкръсва на третия ден след  разпъването на кръста и полагане на тялото му в гробница. Жените мироносци посещават гробницата и виждат, че е празна. Мария Магдалена първа вижда Исус Христос след възкресението му, а после той се явява и на апостолите.

Български народни празници: Великден

За християнският свят това е голям празник. Свързва се с определени символни обреди като боядисването на яйца на Велики четвъртък, месенето на козунаци на Велики петък, колене на великденско агне. На Велики петък не се работи, а на Велика събота се  почистват гробовете и се раздават яйца и обреден хляб. В полунощ срещу неделя камбанен звън огласява Възкресението, а всички християни изричат „Христос Воскресе!” и  „Воистину Воскресе!”

6 май

Църковни празници: Возкресенни понеделник, Свети апостол и евангелист Марко

Един от четиримата евангелисти, Марко е ученик на Свети апостол Петър и е сред 70-те апостоли на Христос. Написва своето Евангелие в Рим през 44г. Проповядва Христовото учение в много страни. Негова е заслугата и за построяването на първия християнски храм.

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Scroll to Top